Първа оправдателна присъда у нас за отглеждане на марихуана

OFFNews 26 март 2014 в 21:19 26844 7

Снимка sxc.hu

Районният съд в Ловеч днес оправда болен от множествена склероза мъж, който засадил и отгледал две растения коноп.

Марин Калчев бе изправен пред Темида за притежаването и отглеждането на две растения коноп, с които намалявал симптомите на болестта си.

На 12 февруари 2014 г. Ловешкият районен съд назначи тройна експертиза, с която да се докаже въздействието от лечението с домашноотглежданите конопени растения.

В експертизата се посочва, че употребата на марихуана с лечебна цел води до подобрение в симптоматиката на заболяването при Калчев, като намалява чувството на умора и „скованост“ при физическо натоварване.

Медицинската експертиза и фактът, че Марин е отглеждал само две растения, помогна съдът да постанови оправдателна присъда, съобщава БНТ. Марин отглеждал марихуаната в две саксии.

Как се отглежда марихуана изцяло съм се запознал от интернет - от “колеги” с диагнози, които също употребяват и отглеждат, споделя той.

Екстрактът е с медицински цели, тъй като той използва мастен разтвор на активните съставки на марихуаната за мастноразтворими. т.е. има логика в начина му на приготовление, заяви неврологът доц. Иво Райчев.

Съдия Галя Маринова обяви: “Признава Марин Калчев от Ловеч за невиновен за това, че отглеждал два броя растения от рода на конопа. Тъй като е извършил деянието при условия на крайна необходимост да спаси свое лично благо здравето от непосредствена опасност.”

Това е първата оправдателна присъда в България за отглеждане на марихуана, посочват от информационния портал „Medical marijuana”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!