Адв. Екимджиев: Президентът не е фигурант, който механично препотвърждава решението на ВСС

OFFNews 02 февруари 2015 в 14:36 4025 1

Адв. Екимджиев: Президентът не е фигурант, който механично препотвърждава решението на ВСС

Президентът не е в ролята на фигурант и на орган на държавна власт, който механично, само формално препотвърждава решението на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Така адвокатът Михаил Екимджиев коментира пред БНР случаят с избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Днес няколко неправителствени организации изпратиха писмо до президента, в което настояват той да  проведе публични консултации и да вземе отношение по начина на действие на ВСС при избора на Панов. В писмото се казва, че президентът има конституционното право да откаже да подпише указа за назначаването на председателя на ВКС.

"Президентът Плевнелиев отказа да одобри Венета Марковска за конституционен съдия, така че някаква практика в тази насока има, макар че казусът с нея е в по-различна юридическа плоскост", припомни Екимджиев.

Той смята, че ролята на президента и в случая с Лозан Панов не е на "фигурант". "Затова от гледна точка на гражданското общество и на тези, които подписаха тази декларация, това е една добра възможност да се постави и на вниманието на обществеността и на вниманието на държавния глава системният правозащитен проблем, който е свързан с дефекта при гласуването от страна на ВСС", каза той.

Той смята, че проблемът е сходен със случайния подбор, който беше осъществяван във Върховния административен съд и в Софийския градски съд. Екимджиев припомни, че в доклада на ЕК също е разкритикувала гласуването с електронната система на ВСС, но въпреки това изборът на Панов не е проведен с бюлетини.

Процедурата не беше променена в движение, за да се гласува с бюлетини, въпреки че беше изменена след инцидента с Панов, когато срокът за избор беше удължен, за да има той време да напише концепцията си. Дали това е оборимо от гледна точка на закона, адвокатът коментира така:

Разбираемо е, от човешка гледна точка, за да има състезание, да се даде известно време, за да се постигне равенство на възможностите за сметка на формалното нарушение на процедурата. Да, формално Панова беше злепоставена от гледна точка на удължаването на тази процедура, но имаше един период, в който г-жа Панова беше единствен кандидат. Според мен основният въпрос е защо тогава не беше осъществен този избор, а се стигна до едни странни изказвания на членове на ВСС, които казваха, че изборът ще бъде направен когато има консенсусна фигура.

Екимджиев припомни позицията на омбудсмана Константин Пенчев, че начинът на издигане на кандидатурата на Панов е обезпокоителен, но изказа и лично мнение, че съдията има характер и би могъл да се противопостави на хората, които са го поставили в тази неудобна ситуация.

Адвокат Екимджиев коментира, че бавното наказателно производство е основната причина от правосъдието да избягват подсъдими с вече доказана вина. Ускорени наказателни производства обаче биха нарушили професионалния комфорт на куп прокурори и съдии, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews