7,5 млн. лв. за проблемния нов корпус на УНСС излизат от джоба на данъкоплатеца, европейското финансиране е под въпрос

Александра Маркарян 25 април 2019 в 16:55 7958 4

Снимка Александра Маркарян

Правителството ще отпусне 7,5 милиона лева на Университета за национално и световно стопанство за доизграждане на новия му учебен корпус въпреки "някои смущаващи обстоятелства в хода на проектирането и изпълнението на поръчката" за изграждането на нов учебен корпус с еврофинансиране по Оперативна програма "Региони в растеж".

Милионите обеща премиерът Бойко Борисов, който днес заведе трима министри в сградата - на етап груб строеж - и посред бетона и тухлите в една от бъдещите зали говори пред медиите в присъствието на събраните за целта студенти.

Борисов взе отношение, след като тази седмица УНСС обяви, че фалира, защото държавата не е платила 7,5-те милиона лева съфинансиране, а изпълнителят си иска парите. От Икономическия настояват още за пари за оборудване, с което общата сума става 10,3 млн. лева. На всичко това Министерството на финансите отговори, че УНСС ще види не пари, а инспекция.

Така изглежда бъдещият нов корпус на УНСС днес. Той се намира точно до основната сграда на Университета и между двете има топла връзка.

Проблемите

Държавата - в лицето на МФ - отказва да плати преди отпускането на европейското финансиране, чието получаване е под въпрос, защото има проблеми и при изготвянето на проекта, и при провеждането на обществената поръчка, и при изпълнението.

Проектът, с който е спечелено финансирането, се оказва неизпълним. Точно под терена - който се намира до основната сграда на УНСС в "Студентски град" - имало главен топлопровод, и електроинсталация, които трябвало да бъдат преместени. Не било възможно да се строи там, камо ли сграда с подземен паркинг.

Топлопроводът и елинсталацията липсвали в схемите, които проектантите получили от главния архитект - твърди ректорът проф. Стати Статев. Всичко това довело до непредвидени в проекта сериозни промени.

"Има някои смущаващи обстоятелства в хода на проектирането и изпълнението на поръчката, които доведоха, от една страна, до налагането на 10% финансова корекция от страна на Управляващия орган, и тук леко ще коригирам с 10% очакванията по отношение на европейското финансиране, тъй като вече има наложена от Управляващия орган финансова корекция заради проведената обществена поръчка и начина, по който е проведена - заяви финансовият министър Владислав Горанов. - Отделно се оказа, че се е наложило допълнително възлагане на фирмата изпълнител след първоначалния търг, което също буди съмнение как се е стигнало до него. Оказа се, че част от инфраструктурата при проектирането не е била добре разчетена и се е наложило допълнително възлагане".

Министърът на финансите Владислав Горанов

Той беше категоричен, че не е поемал чрез договор ангажимент към УНСС. Отпускането на 7,5 млн. държавно съфинансиране е заявено чрез негово писмо до Управляващия орган на Оперативната програма.

"Няма договор, има писмо до Управляващия орган, което гарантира, че УНСС ще успее да си осигури парите, но ангажиментът на държавата е до тези 7,5 млн. Тук ще трябва тепърва да водим дебати с колегите от УНСС как ще се покрие финансовата корекция, как ще се покрие допълнително възложената дейност, а вече и за оборудване вероятно отново ще имат някакви претенции към държавата, така че трябва много прецизно оттук нататък да се управлява този проект."

Той подчерта, че без подписа му под писмото от 2016 г. проектът изобщо нямало да съществува.

Финансовият министър не скри раздразнението си от случилото се и заяви, че "Икономическият университет не може да допуска икономически грешки".

Оттук нататък тепърва по проблемите предстои да се произнесе Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Премиерът

Въпреки угрозата УНСС да не види никакво европейско финансиране и всичко да бъде платено от джоба на българския данъкоплатец премиерът бе категоричен, че милионите държавно съфинансиране ще бъдат отпуснати идния вторник. Ето защо:

"Не може да оставим този строеж да стои като "паметник на културата" в този му вид. Ако ги оставя да продължат да спорят - Финанси, МРРБ, университетът - да си налагат санкции, корекции и това ще остане така", каза Борисов, обясни, че се води от мисълта за студентите и преподавателите. А също - защото публичният спор през медиите "не ми е приятен".

Кой ще плати

Компромисите, които сега правителството прави, може да са за сметка на данъкоплатеца, предупреди министър Горанов:

"Смислен е въпросът кой ще плати корекциите. Ето, виждате – по отношение на европейските средства има изградена система за управление и когато се констатира нередност, европейският бюджет е предпазен (бел. ред. - парите не се превеждат, вместо това ги покриват националните бюджети). Кой ще предпази българския бюджет? Вие искате да ми кажете, че аз трябва да платя с вашите пари тази финансова корекция, и то при положение, че не съм възложител", ядоса се той.

Горанов направи и мрачната прогноза, че дори 7,5-те милиона лева ангажимент на държавата "няма да са достатъчни".

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев

Кой е сбъркал

По този въпрос премиерът не взе отношение - "Има АДФИ" каза той. Единственото, което го интересувало, е да бъде завършен корпусът, където се планира да учат 2000 студенти, а не проектът да бъде замразен.

"Не съм дошъл тук да съдя, дошъл съм като български родител, който като на 2000 деца родителите, чака да имат хубави, удобни аули, за да се учат", каза Борисов.

Обществената поръчка

Сагата е вече тригодишна. Първата обществена поръчка е възложена на 8 март 2016 г.

При получени две оферти е избрана тази на "ГВ 2016" ДЗЗД с управител Марияна Василева Галчева и съставено от "Галчев инженеринг" ЕООД и "Вамос" ООД. Отхвърленият кандидат е ДЗЗД "София 2016", съставен от "Главболгарстрой" АД и "Водстрой" 98 АД.

Стойността е 9 657 000 лева без ДДС.

Проектът предвижда новият корпус да бъде изграден на площ 49560 м2

В договора за изпълнението на обществената поръчка изрично е записано, че той влиза в сила при осигурено финансиране, а ако до 10 месеца от подписването му то не бъде осигурено, всяка от страните може да прекрати договора без предизвестие и без да дължи компенсации на другата страна.

Изпълнителите

"Галчев инженеринг" ЕООД е собственост на Марияна Василева Галчева -  съпруга на строителния бизнесмен Николай Галчев - и сина ѝ Любомир Николаев Галчев. Стана известна като изпълнител на ремонта на НДК за Българското председателство на Съвета на ЕС. Същата фирма предстои да ремонтира и Западен парк в София.

Капиталът ѝ е 500 000 лева и според ДАКСИ има собственост в:

- ИНФРА ЕН ПИ ООД (35%)

- ГАЛЧЕВ - ГЕЛАК ДЗЗД (69.0%)

- АКВА ИНЖЕНЕРИНГ ГРУП ДЗЗД (99.0%)

- СОФИЙСКА ВОДА - СЕВЕР ДЗЗД (0.1%)

- ОБЕДИНЕНИЕ БОБОВ ДОЛ 2013 ДЗЗД (59.9%)

- АКВА ИНЖЕНЕРИНГ ДЗЗД (99.9%)

- ЕМ СТРОЙ ГАЛЧЕВ ИНЖЕНЕРИНГ ДЗЗД (50.0%)

- ОБЕДИНЕНИЕ ПЕРНИК 2013 ДЗЗД (99.9%)

- ОБЕДИНЕНИЕ ГАЛЧЕВ ИНЖЕНЕРИНГ ДЗЗД (99.9%)

- ОБЕДИНЕНИЕ МОНТАНА 2013 ДЗЗД (99.9%)

- ОБЕДИНЕНИЕ ГДСВ ДЗЗД (99.0%)

- СДРУЖЕНИЕ КОСТЕНЕЦ 2014 ДЗЗД (50.0%)

- ОБЕДИНЕНИЕ ГЛАВИНИЦА 2013 ДЗЗД (99.9%)

- СЪВРЕМЕННА ДУПНИЦА 2014 ДЗЗД (89.99%)

- МЕЗДРА СПОРТ 2014 ДЗЗД (99.99%)

- ОБЕДИНЕНИЕ БАНСКО 2014 ДЗЗД (40.0%)

- СПОРТ ГЛАВИНИЦА 2014 ДЗЗД (50.0%)

- ИНФРАСТРУКТУРА ЯКОРУДА 2015 ДЗЗД (60.0%)

- КАРАМАНИЦА 2015 ДЗЗД (60.0%)

- ГВ 2016 ДЗЗД (95.0%)

- ВиДжи Груп ДЗЗД ДЗЗД (50.0%)

"Вамос" ООД е софийска фирма с 6000 лв. капитал и собственици Георги Димитров Савов, Деян Дечков Дечев, Николай Янчев Симеонов и Пламен Венцеславов Генчев.

Фирмата има собственост в:

- ИНЖЕНЕРИНГ САНИРАНЕ БУРГАС 2015 ДЗЗД (1.0%)

- ВАМОС&СИК ДЗЗД (20.0%)

- ПЛАН БЕРКОВИЦА 2020 ДЗЗД (25.0%)

- ИНФРАИНЖЕНЕРИНГ - ВАМОС ДЗЗД (12.0%)

- СИК В ДЗЗД (5.0%)

- ОУП КАРЛОВО 2020 ДЗЗД (50.0%)

- ОБЕДИНЕНИЕ ВАМОС - АДА АД ДЗЗД (50.0%)

- ГВ 2016 ДЗЗД (5.0%)

- НОВ ГРАД ДЗЗД (20.0%)

Снимки: Александра Маркарян

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11900

4

Tanos

26.04 2019 в 10:38

Утре носете съответната сума (УНСС). Боко дава на СтатЮ Статев, а той му връща , колко ли? Много яко измислено, икономически гении или мафиози, това е въпросът?

11900

3

Tanos

26.04 2019 в 09:27

Малееее, Боко колко взе от агента-ректор, та така бързо кандиса. Имало "смущаващи" обстоятелства, плюс подмяна на изпълнителите и пр. Защо не се каже за какво става дума, или е ясно. Ректорът Статко, известен и като доносник на ДС "Стойновски", реши да гепи нещо като за последно, като гледам става дума за комисионна от 10-15 млн. с ДДС. Няма логика за съществуването на тази Хеопсова пирамида. Боко, да беше влязъл в сградата и да погледнеш дали има хора в аудиториите, а те са празни. Какви ги бръщолевиш, че 2000 студенти нямало къде да учат, пълни глупости. А и какво учат точно - нищо. Горанов им наби канчето, че "икономически университет прави икономически грешки". Да де, но в полза на началника си, във вреда на хората дето плащаме данъци.

17158

2

aviatora

25.04 2019 в 19:12

УРБОЛЕЖКАТА–ТАРАЛЕЖКАТА

17158

1

aviatora

25.04 2019 в 19:06

Нали са били по проект тези 7,5 милиона?!!! Кой е гепнал?! Боко сега от джоба ли си ги вади???? МАФИЯ!!!
 
X

Предизборно със Светльо Витков