150 български ученици ще учат за дрогеристи по австрийска програма

От есента се откриват две нови паралелки по специалността в София и Силистра

OFFNews 29 май 2023 в 16:29 793 0

Снимката е илюстративна.

Снимка pexels.com

Снимката е илюстративна.

150 ученици ще учат за дрогеристи в България от есента, когато към съществуващите паралелки ще се бъдат прибавени още две. Такива се откриват в София и Силистра. Учениците в тях се обучават по австрийска програма. В столицата класът ще е в Професионална гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров", а в Силистра - в Професионална гимназия по производствени технологии "Евлогий Георгиев".

Учениците ще преминат 5-годишен образователен курс от 8. до 12. клас в дневна форма на обучение. През първите две години те ще изучават общообразователни и специални предмети, а в последните три години в допълнение на часовете в училище ще преминат и задължителна производствена практика. Тя ще бъде по няколко седмици в рамките на учебната година по график, изготвен от училищата.

Младежите завършват с професия и с диплома за средно образование.

Обучението по специалността с официално наименование “Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“ в страната започна през учебната 2020/2021 г. по инициатива на голяма верига за търговия с дрогерийни стоки у нас. Към момента има по две паралелки във Варна и Плевен и една в Димитровград, където прием е обявен и за следващата учебна година.

„Дрогерист“ е специфична професия, която съществува от десетилетия в немскоезичния свят. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и др. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията „дрогерист“.

Обучението по специалност „Осигуряване на продуктова информация“ бе ново за България и в основата беше заложен дългогодишния австрийски опит. Учебниците, по които учат децата в Австрия, бяха преведени на български език и адаптирани според локалните специфики. Така учениците могат да получат същите знания и компетентности, каквито имат и връстниците им в Австрия и Германия, без да напускат родните си места.

Завършилите специалност „Осигуряване на продуктова информация“ могат да се реализират като висококвалифицирани консултант, да разработват и произвеждат био продукти и козметика. Задълбочените познания по химия и биология биха улеснили прехода от средното към висшето образование за онези, които биха се насочили към попрището на лекар или фармацевт.

През предстоящата учебна 2023/2024 г. първите ученици дрогеристи в системата на дуалното обучение в България ще започнат практиките си в реална работна среда. Единадесетокласниците от Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ във Варна ще имат платена практика в магазините на водеща верига за търговия с дрогерийни стоки в България. Учениците ще прекарват по два дни седмично в практика, а от учебната 2024/2025 година – по три.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!