Стартира Евро 2012

08 юни 2012 в 08:39 1185 0

Полша построи съоръжения специално за Евро 2012, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Полша построи съоръжения специално за Евро 2012, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Футболното събитие на годината Евро 2012 започва днес. За първи път такова първенство се организира в страни от бившия социалистически блок.

Началото на събитието ще бъде дадено на националния стадион във Варшава от президента на УЕФА Мишел Платини. В рамките на 24 дни ще се изиграят 31 мача. Първата среща тази вечер ще бъде между отборите на Полша и Гърция.

Според статистиката най-скъпият играч на това първенство е нападателят на Португалия Кристиано Роналдо, който е оценен на 90 милиона евро. Втори в ранглистата е героят на Испания Андрес Иниеста - 67 млн. евро, а трети английският стрелец Уейн Рууни (65 млн.). Световният и европейски шампион Испания пък е най-скъпият отбор на Евро 2012. Тимът е оценен на общо 653 милиона евро, като това е сумата от цените на всички 23-ма играчи.

Междувременно старът на първенството бе съпроводен и от конфликти. Строителите на Националния стадион във Варшава заплашиха да блокират церемонията по откриването. В акцията планират да вземат участие около 40 фирми-подизпълнители, които не са получили парите си за работата по стадиона. Представителите на компаниите настояват незабавно да получат писмени гаранции за това, че ще получат дължимите суми. Държавната архитектурно-строителна инспекция в Украйна пък обяви редица от съоръжения, построени в Киев за Евро 2012, са обявени за негодни за експлоатация. Проверките установили, че някои обекти не съответстват на проектната документация.

За изграждането на съоръженията са похарчени над 40 милиона долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика