Румънците доволни, ако купим преди тях старите F-16

Юлиан Христов 08 февруари 2013 в 16:38 3950 0

Португалски изтребител F-16
Португалски изтребител F-16

Може би ще имаме късмет и България ще купи самолетите Ф-16 от Португалия. Така е озаглавена статия в авторитетния румънски сайт за новини в отбраната Romania Military. 

Авторът Джордже Таслауану пише, че към същите изтребители интерес е проявил и румънският министър на отбраната Корнелиу Добриту. 

В България се пише още, че сделката може да бъде подписана през март, а правителството до тогава трябва да измисли откъде да вземе пари. Нашите съседи бързат, защото португалската оферта за същия тип изтребители е отправена и към Румъния и вероятно ще е на принципа: който превари, той ще завари, пише в статията.

Авторът допълва: "Шокиращо, бих казал. Изглежда, че България все пак ще купи 9 изтребителя трета ръка от Португалия."

Генерал Румен Радев, който води работната група от българското Министерство на отбраната (МО), имаща за задача да намери изтребител, обясни, че единствените възможни опции са нови изтребители „Грипен” от Швеция, втора ръка „Еврофайтър” от Италия и трета ръка Ф-16 от Португалия. Третата опция е била избрана, защото тези самолети са най-изгодни по отношение на цена и оборудване.

Също като румънците, и българите се чудят какво ще правят военновъздушните им сили със самолети, които вече са били използвани от две други държави и са преполовили жизнения си цикъл.

„Не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот му остава”, обясни военният министър на България Аню Ангелов. Той каза, че МиГ-29 са прекалено скъпи за експлоатация.

Забравих най-важното – цената, продължава авторът на статията. Медиите пишат, че българите и португалците са се споразумели за цена от 700 милиона лева, което е около 358 милиона евро за 9 изтребителя и програма за обучение.

В Румъния бившият министър на отбраната каза, че ще сключи „супер сделка” за 670 милиона щатски долара, които впоследствие станаха 670 милиона евро за 12 португалски Ф-16.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови