Станишев: Отивам в Брюксел, за да водя преговорите с ЕНП

OFFNews 24 юни 2014 в 14:49 2952 17

Сергей Станишев

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви на пресконференция днес, че е решил да бъде евродепутат, защото е бил натоварен с повече отговорности след европейските избори през май.

На пресконференцията участваха зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов, председателят на Народното събрание Михаил Миков и лидерът Сергей Станишев.

"Добре знаете, че аз оглавих листата на БСП като знак за лидерство и поемане на отговорност за тази кампания, а не заради намерения да стана европейски депутат. Новата роля, в която влизам, е продикутвана от новата ситуация - и в Европа, и в страната, в която се оказахме след изборите", посочи Станишев.

Той обясни, че допълнителните му отговорности произтичат от поста му на председател на ПЕС. Заедно с това, Станишев изтъкна още, че Мартин Шулц му е изпратил писмо, с което го е помолил за по-тясно сътрудничество. Лидерът на БСП заяви, че заедно с Шулц ще води преговорите, които предстоят в Брюксел след 1 юли, когато се открива сесията на новия Европейски парламент.

"Нямах намерение да влизам в ЕП, не ми е било целта, но политическата ситуация в ЕП, ЕС, разговорите с ЕНП, моята отговорност като лидер на ПЕС реално го налага, защото е много динамична средата, много разговори трябва да се водят през следващите седмици и месеци. За да се постараем и да постигнем промяна в политиката на ЕС", каза Сергей Станишев.

Председателят на столетницата коментира, че това е не само чест за самия него, а и шанс за БСП да играе важна роля на европейско ниво.

"Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП, но искам да кажа ясно, че БСП има нужда от промяна, от нова енергия. Аз вярвам, убеден съм, че силата на това обновление трябва да дойде от БСП. Ще продължавам битката в България за левите идеи, за силна левица, която е способна да води страната напред. Вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила на БСП, нова мобилизация и нова енергия", каза още Сергей Станишев.

Попитан какво визира като "нова енергия" и откъде може да дойде промяната, той заяви, че първо ще обяви предложенията си пред Националния съвет, а не пред медиите.

На въпрос дали след като размисли за евродепутатското място може да размисли и за кариера като еврокомисар Станишев отговори, че никога не се е ръководил от личните си интереси при взимане на решения.

Той обяви, че ще предложи зам.-председателят на ПГ "Коалиция за България" Атанас Мерджанов да оглави парламентарната група на социалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!