ДПС ще иска вот на недоверие заради Петър Москов

Нели Чолашка 20 януари 2015 в 16:37 8543 32

ДПС ще поиска от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да уволни министъра на здравеопазването Петър Москов, защото излъгал от трибуната на парламента. Ако Борисов не го смени, партията ще започне да събира подписи за вот на недоверие.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Причината той за пореден път да иска оставката на Москов е разминаването между изнесените от здравния министър данни за 225 нападения над лекари за 2014 г. и данните на вътрешния министър Веселин Вучков, че общо верабални атаки, счупени прозорци и физически нападения над медици за миналата година са 17.

Местан уточни, че вотът ще е за непригодността на министър Москов, а не срещу секторната политика здравеопазване и така щял да спази обещанието си за 300 дни толеранс за новия кабинет.

Москов обяви от трибуната на парламента, че за него е чест ДПС да му иска оставката.

Много е важно един министър да не лъже, а да представя коректно реалната картина, коментира Местан. 

"Министър Москов разгърна цяла една кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял един етнос. На тази база той си позволи да оприличи представители на ромския етнос, които са избрали да живеят като скотове и затова ще бъдат третирани като такива. Коалиционните им партньори от ПФ използваха израза "човекоподобни", напомни лидерът на ДПС.

Той уточни, че иска оставката му от премиера, защото не очаква от "вкопчилия се във властта Реформаторски блок" оставки.

За вота на недоверие към правителството са нужни 48 подписа на депутати, ДПС има 36 депутати. Местан каза, че ще търси подкрепа от всички партии, но най-вероятно ще получи подписи само от бившите си коалиционни партньори - БСП и "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!