Шефът на СГС свърза писмо на Цацаров с публикации в „медии бухалки“

Калоян Топалов излезе с безпрецедентно отворено писмо до главния прокурор

OFFNews 06 юни 2017 в 10:14 3986 1

В съда има доказателства за зависимости на магистрати, твърди шефът на СГС

Снимка БГНЕС, архив

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов излезе с безпрецедентно открито писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. В него той посочва, че прокуратурата не прави необходимото, за да извърши докрай проверка по доклад на съда за използването на специални разузнавателни средства. 

Една от констатациите в доклада е, че пикът в издаваните разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства е през 2010 година. Тогава, управляваният от Владимира Янева съд, която тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов нарече "семейна приятелка" и по-късно станала основен герой в записите "Яневагейт", е постановил едва 15 отказа за прилагане на СРС. Постъпилите искания тогава са били 6228 броя, като дадените разрешения са 6213.

В писмото си до Цацаров Топалов прилага кореспонденция на ръководството на съда с прокурор Клементина Паличева от специализираното звено "Антикорупция", от която се разбира, че тя изисква от съда документи, цитирани в доклада. Тъй като става въпрос за голям обем секретни документи от съда предлагат на прокурорката да се запознае с тях в секретната секция на СГС. Прокурор Паличева обаче е категорична, че документите трябва да ѝ бъдат предоставени. 

От писмото става ясно още, че след тази кореспонденция, Сотир Цацаров е изпратил писмо до ВСС, в което описва случая, а в същото време в определени медии са започнали нападки срещу ръководството на съда. 

„Ясно заявявам, че няма да допусна СГС и неговото ръководство да бъдат замесени и въвлечени в несъществуващи и изкуствено създадени институционални скандали или да стават „заложници" на разчистване на сметки и/или желание за надмощие между отделните власти в страната или в рамките на съдебната власт, реализирани публично чрез истериите на медиите „бухалки", пише в писмото си Калоян Топалов и прилага цялата кореспонденция с прокуратурата по темата.

В писмото се посочва още, че всеки, който си позволява да размахва пръст и да сплашва ръководството на съд, трябва да бъде готов да понесе отговорност. "Или пък може би именно това, че някой не само си позволява да мисли, но и постоянно да води открита война със съда, основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи, била тя и неадекватна, е показателно за степента на демократичност на страната ни", посочва още Топалов.

По-нататък той запознава Цацаров с фактическата обстановка по проверката и това, че прокурор Паличева е била поканена от ръководството на съда за уточняване на реда и начина на извършване на проверката. Първоначално тя се съгласила, но не върнала обаждане. От съда поканили обвинителката официално с писмо, от което последвала "епистоларна комуникация", в която от страна на прокуратурата са отправяни искания, които се разминават с нормативните изисквания.

Според Топалов разпространяваните интерпретации по случая, граничели с глупостта, а те са, че ръководството на съда спъвало извършването на проверката, въпреки че е неин инициатор. В писмото на шефа на съда се посочва, че и други твърдения, наред с това, че ръководството на съда е извършило престъпления, започнали да се появяват успоредно с писмото на Цацаров до ВСС. 

Топалов заявява:

Тази свободна интерпретация на сухите факти бе вплетена в медийната война, която се води перманентно срещу настоящото ръководство на съда вече повече от година и половина, чрез неговото демонизиране и упрекване във всички човешки грехове.

Според него в резултат на подобно "фриволно тълкуване" на фактите се появили спекулации, че прокуратурата осуетява проверката, тъй като от нея може да излязат факти за зависимости между магистрати, бизнесмени и политици, както и факти за това, че СГС се използва като "банка за незаконно събиране на информация, която в последствие да бъде предоставяна и/или търгувана на политическата и/или бизнес сцена". Имало и внушения, че се създава изкуствен конфликт, за да бъде отстранено ръководството на съда, който да бъде овладян от "правилните хора".

Топалов заключава, че не вярва на подобни спекулации, но продължава: 

Но как следва да бъдат тълкувани в този контекст думите на председателя на Националното бюро за контрол на СРС, изказани съвсем наскоро на обучение на председателите на окръжни съдилища по въпросите на СРС, относно "докладчето", изготвено от СГС, че съдържащите се в него данни отдавна са широко известни, но защо трябва да се ровим в миналото, като е по-добре да гледаме напред? Просто риторичен въпрос.

Шефът на съда заявява, че когато институциите не си взаимодействат и между тях няма диалог, това води до спекулации и спад в доверието им. Той се обръща към Цацаров, който да съдейства проверката по доклада на съда да приключи максимално бързо и при стриктното спазване на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews