Променят правилата за подслушване на магистрати

Юлиан Христов 06 април 2016 в 18:29 3378 1

Променят правилата за подслушване на магистрати

До средата на годината ДАНС ще трябва да предложи мотивирано становище за промяна в правилата за подслушване на магистрати. Това предвижда проектът на пътна карта за изпълнение на препоръките от последния мониторингов доклад на Европейската комисия, която беше приета в сряда от правителството. Според залегналите мерки в плана, внесен от правосъдния министър Екатерина Захариева, ДАНС трябва да "инициира мотивирано становище относно необходимостта от законодателни промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които в значителна степен ще подпомогнат по-ефективното разследване на корупционни престъпления, извършени от магистрати".

МВР пък ще трябва да подготви Концепция за превенция и противодействие на корупцията до 2020 г. и план за изпълнението ѝ. 

По отношение на противодействие на корупцията в плана е отчетено приемането на антикорупционния закон на Меглена Кунева, но в него като краен в проекта фигурира март 2016 г. Към момента законът е внесен от правителството в Народното събрание без да е гласуван. До края на годината пък с промени в Закона за администрацията трябва да бъдат засилени правомощията на инспекторатите към министерствата, за което ще са отговорни вицепремиерите Кунева и Бъчварова. Също така МВР трябва да приеме и правила за провеждането на обществени поръчки във ведомството. 

До юни прокуратурата трябва да допълни анализа си за делата за корупция и на случаите за злоупотреби с евросредства. През април трябва да бъде направен цялостен анализ на спецпрокуратурата от създаването ѝ до сега. До май ще бъде направено проучване на делата за неефективно разследване, по които България е осъдена от Европейския съд за правата на човека. 

Независим анализ на прокуратурата трябва да бъде направен до края на годината, за което отговорни са Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура и прокурорската колегия на ВСС. До края на годината Министерството на правосъдието, МВР, Върховният касационен съд, прокуратурата и парламентът трябва да участват в изготвянето на Концепция за наказателната политика, а до юни трябва да има промени в НПК за облекчаване на формалния процес и допустимостта на доказателствата по време на съдебната фаза.

Като постоянна мярка е посочено оптимизирането на щатната численост в органите на съдебната власт. До декември трябва да заработи единна деловодна система на съдилищата. До декември ВСС и Министерството на правосъдието трябва да въведат Единния електронен портал за съдебната власт, а след разработването на правила за пряк електронен избор на членове на ВСС системата за електронен избор трябва да бъде адаптирана към електронния портал.

До октомври ВСС трябва да направи анализ и проверка за корупционни практики в Софийския градски съд (СГС), както и в други съдилища. Инспекторатът на ВСС трябва да приеме критерии за обработване на данни от съдебни, прокурорски и следствени дела до юли месец и да бъде проведен постоянен анализ. Прокуратурата също така трябва да направи анализ на делата за корупция.

През април трябва да има анализ на делата по тежката организирана престъпност. До лятото трябва да има ромени в ЗМВР за компетенциите на ГДБОП.

Ще бъдат затегнати мерките по отношение на дисциплинарната практика на ВСС, ще бъдат изготвени и ясни правила за започването на дисциплинарни производства, като това трябва да бъде съобразено и с натовареността на магистратите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови