Студът спира грипа, но пикът му не е дошъл

OFFNews 09 януари 2017 в 15:31 5314 0

Сковалият страната студ е намалил разпространението на грипа. Ниските температури спират пренасянето на вируса, но пикът на грипната вълна предстои, коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Според него ваканцията на учениците също е спряла заразите. "Когато хората си останат у дома, когато се намалят до минимум проявите на затворени публични места, тогава грипът намалява. С ваканцията на учениците се надяваме да имаме стациониране, тоест не толкова рязко да се увеличават случаите. Когато един човек е болен, 4 или 5 души около него получават имунитет без да са се разболяли. Те са в контакт с вируса , правят имунен отговор, няма да се разболеят от грип. Не можем да очакваме в една седем милионна България да има пет милиона болни."

Има сериозна грипна епидемия, но според д-р Тодор Кантарджиев не е по-различна от предишни години. Той отново препоръча по възможност да ограничим контактите с болни хора, да разговаряме на метър и половина. Когато някой киха или кашля, да си закриваме устата, най-добре с тоалетна антимикробна кърпичка, а когато някой в семейството е болен, да носи маска, за да не зарази и другите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!