Благодатният огън пристигна у нас

OFFNews 15 април 2017 в 20:05 5354 0

Благодатният огън пристигна у нас

Точно в 19.19 ч. на българска земя кацна благодатният огън от храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. За слизането на огъня традиционно се събират хиляди миряни, за да станат свидетели на чудото.

Тази година официалната делегация на Българската православна църква предвождаше старозагорският митрополит Киприян.

Поздрав, благодат и мир от Светите земи за България, за българския православен народ, за доброта, любезност, за любов, мир и най-прекрасно усещане на пасхалния празник. Христос Воскресе! Благопожелавам на всички православни българи да са живи и здрави, благоуспеваеми във всяко добро начинание. Бог да помага за доброто на всеки, на всички ни, за да може нашата мила родина - майка България - да пребъдва именно в доброта, в любомърдие и мъдрословие, каза митрополитът, цитиран от БНТ.

След пристигането на правителствения ВИП терминал на Летище София, огънят ще бъде откаран до всички епархии в страната. Огънят пристига в специални огнеупорни фенери.

За първи път огънят е идва у нас през 2005 година по инициатива на митрополит Кирил. 

Всяка година главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх, който се усамотява в параклиса на Божи гроб, след което започва очакването на чудото и огънят пада в ръцете му. Огънят, наричан още Свещен или Небесен, се запалва свръхестествено всяка година в съсобствения на различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово". Тайнството е неразгадано. Патриархът на Йерусалим запалва снопчета от 33 свещи, символизиращи христовата възраст, които изнася на поклонниците. Този огън не излъчва топлина и не изгаря в първите минути след запалването и се нарича невеществен огън, припомня БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!