26 интересни факта за Русия

Теодор Спасов 08 юни 2017 в 21:35 29875 1

Сякаш повечето българи си мислим, че знаем доста неща за Русия. Но дали наистина Русия е тази страна, която си представяме предвид популярните за нея клишета и стереотипи? Ето 26 факта за най-голямата по територия страна в света, повечето от които е малко вероятно да знаете. Или поне със сигурност човек рядко се сеща за тях.

1. Русия е слабо населена

Русия е най-голямата по площ страна в света, възлизаща на цели 17,1 милиона квадратни километра. За сравнение, дори и планетата Плутон има по-малка площ от тази на страната на кафявите мечки – 16,6 милиона квадратни километра.
Макар и Руската федерация да е първенецът по площ на Земята, броят на населението ѝ е сравнително малък – едва 143,5 милиона души живеят там, като неговата гъстота е 8,6 души на квадратен километър. За сравнение, в България гъстотата на населението е 65 души на квадратен километър. А пък броят на живеещите в Германия и Франция заедно е приблизително толкова, колкото е броят на живеещите в Русия.

2. Когато във Владивосток работният ден вече е приключил, московчани тъкмо се събуждат

Русия се простира широко от Източна Европа до Японско море и Тихия океан, като обхваща общо 9 часови пояса. Това без съмнение означава, че тя е страната с най-много часови пояси в света. Когато жителите на красивите Москва и Санкт Петербург се прибират от работа, в другия край на страната вече са си легнали.

За да си представите по-ясно за каква внушителна разлика става въпрос, представете си тази между София и Вашингтон, която е 7 часа.

3. Най-голямото метро в света е московското

Над 9 милиона души използват московското метро всеки ден. За сравнение, този брой надхвърля броя на хората, които ежедневно използват метролиниите в Ню Йорк и Лондон взети заедно.

4. Мит е, че руснаците пият най-много чай в света

Руският народ е прословут с пиенето на чай, но Русия далеч не е страната, в която се пие най-много чай, каквото възприятие съществува в българското общество.

В Турция, Мароко, Мавритания, Ирландия и Обединеното кралство средната годишна консумация на чай е в пъти по-висока, отколкото е тази в Русия. Но все пак Русия се нарежда на 15-о място в класацията за най-много консумация на чай в света. А България, за сравнение, се намира чак на 129-o място.

5. Йогата е забранена на някои места

В някои федеративни единици на Руската федерация йогата е забранена, тъй като според тамошните власти тя представлява предпоставка за разпространяване на нови религиозни култове и движения.

6. Русия е богата не само на полезни изкопаеми, а и на сладководни източници

В огромната си и необятна площ Русия има много водоизточници. И страхът на много други нации по света – а именно този от недостиг на вода – е просто неприложим в Русия. Само езерото Байкал, намиращо се в азиатската част на страната, съдържа цели 20% от сладката вода на Земята.

7. Щатът Аляска в миналото е бил руски

През 1867 Русия продава Аляска на САЩ за по-малко от половин цент на декар. Няколко десетилетия по-късно там се откриват множество полезни изкопаеми и на практика Аляска днес е един от щатите в САЩ, където заплащането на труда е най-голямо. Не че в Русия и сега няма достатъчно полезни изкопаеми, но вероятно руската олигархия, която държи концесиите за находищата на природни богатства, от време на време се сеща с тъга за този факт.

8. Сибир обхваща 77% от територията на Русия

В исторически смисъл всички територии, намиращи се източно от планината Урал, са Сибир. Както добре знаем от приказните истории и легенди, в Сибир е много снежно и студено. И това до голяма степен не е мит, а наистина е така.

В Якутия е измерена най-ниската температура в Северното полукълбо. Първенството си оспорват Томтор, Верхоянск и Оймякон а градусите на рекорда (а с тях и мястото) варират между минус 71,2 градуса и минус 79 градуса по Целзий под нулата в зависимост от източника и метода на измерване. Което и от трите да е вярно, това е и най-ниската температура в постоянно обитавано населено място. Само в Антарктида са измервани по-ниски температури.

9. Русия дава най-много жертви във Втората световна война

По време на Втората световна война Русия е част от състава на Съветския съюз. Според официалните източници общият брой на военните и цивилните жертви във войната (включително и загиналите в резултат от последиците) е 26 600 000 души, като близо 14 000 000 от тях са руснаци. Това означава, че 13,7% от населението на Съветския съюз и 12,7% от това на Русия е загинало в резултат от войната.

10. Русия и САЩ са почти съседи

В най-близките си точки, при Беринговия проход, Русия и САЩ се приближават на разстояние по-малко от 4 километра. Едва 3,8 километра е разстоянието по права линия между островите Голям Диомед, който е руски, и Малък Диомед, който е щатски. Макар и географски да не са съседи, САЩ и Русия всъщност политически са такива, тъй като в Беринговия проток имат обща морска граница.

11. Статистически Русия е два пъти по-опасно за живеене място от САЩ

САЩ е страната, която, освен като най-развитата икономика, е известна и с голямата си престъпност и многото случаи на убийства. Разбира се, тези инциденти се концентрират предимно в предградията на големите градове. Но броят на убийствата на 100 000 души в Русия е по-висок, отколкото в САЩ.

Докато в Русия броят на убитите на 100 000 души е 9,7, в САЩ този брой е 4,7. За сравнение, в България броят на убитите хора е 1,6 на 100 000, а в Германия е 0,9 на 100 000 – тоест близо 10 пъти по-малко, отколкото в Русия, и 5 пъти по-малко, отколкото в САЩ.

12. Доскоро бирата не се е считала за алкохолна напитка в Русия

До 2011 г. – когато руският президент Дмитрий Медведев подписва закон, в който бирата е вписана като алкохолна напитка - тя не се е възприемала за такава и се е продавала свободно абсолютно навсякъде. На практика дори и в училищните лавки е можело да се продава бира.

Законът на Медведев налага за първи път ограничаване на продажбата на бира абсолютно навсякъде, освен в специално обособените за това места.

13. Много богати московчани си наемат линейки

Често се случва богати московчани да си взимат под наем линейки. Но не за да разполагат с автомобил с нужното оборудване в случай на спешна помощ, а за да преодоляват по-лесно интензивния московски график в своето ежедневие. Компаниите, които предлагат наем на линейки като таксита, прибират от клиентите си по около 300 лева на час.

14. Думата „борщ“ е табу в много руски ресторанти

След събитията в Украйна през зимата на 2013 г. и анексирането на Крим през 2014 г., които доведоха до усложняване на политическите отношения между Москва и Киев, в много руски ресторанти думата „борщ“ се превърна в табу, тъй като има украински произход. Вместо „борщ“ собствениците на много заведения вече използват „супа от червено цвекло“, за да я впишат в списъка с предложения в менюто.

15. В Русия има недостиг на мъже

Глобална тенденция е жените да стават все повече от мъжете. Но в Русия тя е доста по-напреднала. В страната има 1 159 жени на всеки 1 000 мъже. Иначе казано, за 16 жени на всеки 100 няма съпруг в страната.

16. В Русия е имало „апокалипсис“

През 1908 г. в Сибир пада астероид, чиято екплозия е около 1 000 пъти по-мощна, отколкото тази на атомната бомба в Хирошима. Въпреки факта, че взривът изкоренява дървета на територия от над 2 000 квадратни километра, само 1 човек загива в резултат от него.

17. Руснаците НЕ са първенци по консумация на алкохол

Съществува легенда, според която руснаците избират християнството пред исляма през 988 г. поради причината, че не са искали да се откажат от алкохола. Всяка година половин милиона руснаци умират в резултат от прекомерната употреба на алкохол. Но дали руснаците наистина са най-пиещите в света?

Противно на възприятията, руската нация не е най-пиещата в света. Дори и по консумация на алкохол в Европа се нарежда на 4-то място, като пред нея са Беларус, Молдова и Латвия.

18. Макар и да не са първенци по консумация на алкохол, спиртните напитки определено засягат много лошо здравето на руснаците

25 процента от руските мъже умират преди да навършат 55-годишна възраст. За сравнение, този процент в САЩ е едва 1.
Властите в Русия твърдят, че това се дължи на пиенето, тъй като количеството алкохол, което поемат руснаците всяка година, надхвърля два пъти нивото, което лекарите считат за опасно. Затова непрекъснато в страната се водят различни политики и обществени кампании за превенция на злоупотребите с алкохол.

19. Втората световна война все още не е приключила за Русия и Япония

Поради диспут по отношение на Курилските острови, Русия и Япония все още не са подписали мирно споразумение след края на Втората световна война. Макар и да не водят сражения, двете страни на практика формално са и до днес във война.

20. В миналото в Русия е имало данък „брада“

По времето на цар Петър Велики всеки мъж с брада е трябвало да плаща данък. Изключение се е допускало само за духовенството и за селяните. Целта на Петър Велики, поради която налага забраната, е да внесе западната култура сред дворянството.

Петър Велики е първият руски цар, който дълго време пътешества в страните от Западна Европа. След завръщането си развива мащабни реформи в руската държава и обществените порядки.

21. Твърди се, че в своята необятна територия Русия има най-малко 15 тайни градове с неизвестни локации и имена

Тайните градове са населени места, където живеенето и туризмът са напълно забранени. Те може да представляват военни или тайни изследователски бази. В тях може да има ограничен кръг от постоянни жители, например секретни служители и близки членове не семействата им, работници или доверени търговци.

Много такива тайни градове все още съществуват в страните от бившия Съветски съюз, най-вече в Русия. Днес тези места официално биват наричани „закрити административно-териториални образувания“.

22. Във времена на инфлация и икономическа рецесия, руснаците използвали водката като валута

По време на рецесии и инфлации, които са често срещано явление през годините непосредствено след разпадането на СССР, много руснаци прибягват до употребата на водката като „течна“ валута. В тези години се е стигало до такива абсурдни ситуации, че ако дадеш определена сума пари на фризьора, той ще се отегчи, тъй като само след няколко часа те може да се обезценят напълно. И единственият начин, за да получи човек желаната подстрижка, е като му даде шише водка.

23. Голямата пропаст между бедни и богати

Пропастта между богати и бедни в Русия е сред най-големите в света, като 35 процента от руските пари, намиращи се в домакинствата, се притежават от общо 110 милиардери.

24. Псувните за забранени в литературата, театъра и киното

През 2014 г. руското правителство обявява война на псувните в книгите, филмите, телевизионните предавания, текстовете на песните, в театралните постановки и в онлайн сайтовете. Нарушителите подлежат на глоба.

25. В страната се продава само памучно дамско бельо

Дамското бельо, съдържащо по-малко от 6 процента памук, е напълно забранено за продажба в Русия, което означава, че почти всичките популярни по света марки бельо са забранени. Причината за това е, че синтетичното бельо е вредно за кожата на тялото.

26. Русия притежава най-много ядрени бойни глави в света

Осем са страните в света, за които се знае, че са разработвали и изпробвали свои ядрени оръжия. Това са Русия, САЩ, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Китай, Индия, Пакистан и Северна Корея.
Русия притежава 2430 ядрени бойни глави и е първенец в света по брой такива. За сравнение, САЩ притежава 2150, а Франция около 300.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

09.06 2017 в 12:48

10 мита за ромите
10 причини да емигрирате в Румъния...

Незнайно защо "авторът" е изневерил на стила си? 26 интересни факта... Тео, кво става, отровено същество вече не плаща за ромите и се преквалифицира с ресор Русия ли?
:)