Анкара обеща още права на изселниците, ако гласуват за ДОСТ

OFFNews 06 март 2017 в 12:16 11982 6

Снимка Архив

Българските изселници да гласуват масово на изборите на 26 март, призова турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу. Той подчерта специално подкрепата на Турция за коалицията на Лютви Местан и Орхан Исмаилов. 

"Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът на среща с представители на организациите на българските изселници в Истанбул, съобщи БТА. Мюеззиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната. 

С решение на турското правителство българските граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март. 

"Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк. 

Мюеззиноглу съобщи още, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната. "Ние ще удължим за нашите сънародници - изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани". 

Според представители на изселническите организации към момента има стотици хора, която са пристигнали в Турция, но са с изтекъл срок на паспортите. Те не могат да получат турски документи и на практика пребивават нелегално в Турция. Те настояват на дошлите в Турция граждани от турски произход от България и балканските страни да им се даде специален статут за по-лесно уреждане на престоя им в страната. В тази насока бяха и повечето въпроси и критики от страна на участващите в срещата.

В отговор на един от многобройните въпроси за здравните и социалните услуги, министърът каза, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на сънародниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Проектът предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги.

Проблемът за легализирането в Турция на дипломите от чуждестранните университети също бе много задаван. По думите на министър Мюеззиноглу ще бъде сформирана комисия, която да направи предложения за решаването на проблема. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

6

Big Smile

06.03 2017 в 17:05

Има една поговорка: който лъже, той и краде. Помнете за нея като гласувате за обещания, които знаете, че няма как да бъдат изпълнени!

21272

1

Гароне

06.03 2017 в 13:30

Е сега вече е ясно, че ДОСТ е етническа партия(то не че беше
тайна). Но това не е ли забранено?