Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Огнищата на птичи грип вече са 59, 430 000 са заразените птици

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 януари 2017 в 13:1155931

"Към днешна дата са регистрирани 59 огнища на птичи грип, от които четири са при диви патици, а всички останали са при домашни птици, най-вече патици", каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева, предава агенция "Фокус".

Огнищата са съсредоточени в 9 области на страната, най-много от тях са в област Пловдив.

"Заразените птици в тези 59 огнища са 430 000, като над 300 000 от тях към вчерашна дата са умъртвени, другите до тази вечер също ще бъдат умъртвени", каза още министър Танева.

Собствениците на умъртвените птици ще бъдат обезщетени от държавата. По думите ѝ отпуснатата сумата ще им позволи да продължат дейността си, но след като минат съответните карантинни срокове - поне един месец.

Вирусът се разпространява много лесно и единствената борба с инфлуенцата е физическото умъртвяване на птиците, за да не разпространяват тази зараза, каза още Десислава Танева.

По думите ѝ най-важното в случая е че инфлуенцата по птиците не застрашава здравето на хората. "Човек не може да се зарази потребявайки пилешка храна дори да е било заразено мястото или то е от заразени птици. След като то мине термична обработка, няма никакъв риск", обясни министър Танева.
Ал Кин

Рейтинг : -3863

14.01 2017 в 13:53 1
+ 0
- 0
Помагало:да потърся развъдника на вируса на "Княз АлександърI",1.
 
Още от : България
29 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.