Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проф. Красимир Антонов: Някои от лекарствата за хепатит В и С засилват защитата срещу COVID-19

OFFNews 01 януари 1970 в 02:00 3148 0

Има научни данни, че някои от лекарствата за хепатит B и C до известна степен засилват защитата от инфекция с коронавирус". Това каза по Нова телевизия проф. Красимир Антонов, началник на отделение към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Той уточни, че много от пациентите с хепатит са на постоянна терапия и на всеки 6 месеца трябва да са в клиника.

Професорът коментира и случая със затворените клиники в болницата заради заразени с COVID-19.

„В отделението ни по гастроентерология бяха инфектирани, преди две или три седмици, пациенти и медици. Единият пациент преди да влезе в клиниката беше приет в нашата онкология. Идвайки при нас, за да уточним неговата тежка чернодробна болест, се оказа, че той е заразен с коронавирус. Установихме го, когато се направиха първите PCR тестове. Тогава се разбра, че имаме 12 инфектирани медицински лица и четирима пациенти. Един от пациентите е имал контакт с онкоболния“, разказа Антонов.

Какви мерки срещу разпространение на заразата се вземат в Александровска болница обясни проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по неврология и трансплантология.

По думите му, всеки пациент, който се приема, се изследва за COVID-19 и му се прави снимка на белия дроб. Така не се допуска вирусът да влезе в клиниките, уточни той.

Темата за безопасността на лечебните заведения стана особено актуална след увеличаването на положителните проби сред медицинските лица. Появиха се и случаи на пациенти с коронавирус след лечение в болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews