"МВР задържа повече, но като се интерполира статистиката, присъдите са пренебрежимо малки"

Премиерът поиска законови промени за бързо наказание

Юлиан Христов 01 юли 2015 в 17:56 3385 2

Премиерът Бойко Борисов поиска законови промени, които да доведат до бързи наказания при извършено престъпление. На заседанието на правителството в сряда той е дал указания на правосъдния министър Христо Иванов на подготви промени, като част от съдебната реформа, става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета от сряда. 

След като заявява, че иска съкращаване на процеса, той се позовава на статистиката на МВР и съда: 

МВР отчита статистика, че задържа повече, арестува повече, разкрива повече, но ако тази статистика се интерполира върху издадените в следствие на това присъди се оказва, че те са пренебрежимо малки, в никакви дори значими проценти.

Борисов веднага дава пример и с убийството на магистрала "Струма": 

Човек с над двадесет и кусур престъпления извършени, висящи дела, а такива са всички крадци на автомобили. Такива са всички крадци извършващи апартаментски кражби с по 10, 20, 30 висящи дела с години. Повтарям МВР понеже ги е заловила си отчита статистика за разкриваемост, но хората не усещат това, защото те всъщност са си на улицата, те са си свободни.

Премиерът онагледява идеята си за бърз процес, като казва, че на шофьори нарушители например наказанието трябва да влезе в сила веднага. Той дава пример и с "апартаментските кражби". Сега се получавало така обаче, че съдебният процес тече с години, докато не изтече давност и нарушителят вече не носи наказателна отговорност. 

Всъщност те си карат без да им мигне окото, защото наказанието е разтеглено, ако го има изобщо в години напред във времето. Освен това за много от престъпленията три инстанции се занимават с престъпление и докато минат тези три инстанции минават години, разяснява на правосъдния министър премиерът.

Той настоява за бързи наказания, защото "Като са му обрали апартамента ние ще отчетем по-голяма разкриваемост, но той вика: „Да, де но любимото ми нещо от вкъщи го няма”. 

Правосъдният министър Христо Иванов взима отношение по темата като припомня, че през април е провел среща с главния прокурор и председателите на върховни съдилища, с които е обсъдил областите, където съдебната практика "се къса". Според него бързият и ефективен процес е част от една съдебна реформа. Иванов казва също, че министерството е подготвило промени в съдебните такси, както и публично обсъждане на Кодекс за административните нарушения. 

Голяма част от по-дребните нарушения, за да могат бързо да свършат по-добре да свършат с глоба, която да е достатъчно чувствителна, но да има бърза реакция, за да може и да се освободи капацитет на разследващите да се концентрират върху сериозните форми на престъпност.

Разбира се, необходимо е да се работи и по изграждането на капацитет в МВР за събиране на годни доказателства. Това винаги ще остава проблем и трябва много сериозно да се фокусираме в това отношение, но така или иначе ще говоря с главния прокурор да видя дали те имат някакъв напредък по дефинирането на областите, които от гледна точка при тях на практиката, се вижда, че се късат връзките, пояснява още Иванов.

На това Борисов отговаря, че не е имал намерение да поправя, а да даде съвет. По думите му прокурорите и съдиите могат да съдействат като си кажат мнението и като подкрепа или не подобни промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!