Мартин Димитров: Очертава се сценарият „Жан Виденов”

OFFNews 03 юни 2014 в 09:16 8224 15

Мартин Димитров

Мрачна икономическа перспектива очаква страната и е възможно да се върви към сценарий "Жан Виденов".

Тази прогноза направи пред Нова телевизия Мартин Димитров от „Реформаторския блок”.

„Става въпрос за финансова дупка в държавата, не в бюджета. Става въпрос за натрупани нови кредити, които ще се отразят пряко върху кредитния рейтинг на България”, обясни Димитров.

Бившият председател на енергийната комисия в парламента каза, че Националната електрическа компания (НЕК) има 3 милиарда лева задължения, но това се крие. Задължения от 1 млрд. лв. има и Българският енергиен холдинг (БЕХ). Димитров обясни, че правителството ще вземе нов заем от 3 млрд. лв., а 1,2 млрд. лв. ще бъдат дадени за „Южен поток”.

„От това следват проблеми, ще се увеличават данъци, ще падне кредитният рейтинг на България, от което ще поскъпнат лихвите по кредитите. Очертава се сценарият „Жан Виденов”. Разликата в момента е, че банките са, слава богу, частни, но насоката е тази. Говорим за държава, която отива към фактически фалит”, заяви Димитров.

Той разкритикува правителството и за проекта „Южен поток”. Според него управляващите искат да направят нов газопровод, който да е тотален руски монопол.

„Толкова тотален, че дори ако бъде открит газ в България, де не може да бъде продаван български газ през него. Това правителство се държи като Троянски кон на Русия”, заяви Мартин Димитров.

Според него трябва да има спешен план за излизане на страната от тежката ситуация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!