Quantcast

Жирафите изчезват

ОFFNews Последна промяна на 25 ноември 2014 в 15:59 5402 6

Снимка Scientific American

Едно от най-симпатичните животни на Земята - жирафът, изчезва все по-бързо, съобщава Scientific American.

Преди петнадесет години около 140 000 жирафи са бродели из равнините и горите на Африка. Днес тази цифра се е понижила с повече от 40% според Фондацията за опазване на жирафите (GCF). Както при много други видове, причините за този спад са загубата и фрагментацията на местообитанията, масовият лов и бракониерството.

За съжаление, тази тревожна тенденция остава извън общественото внимание. 

"Мисля, че те просто се пренебрегват", казва Дейвид О'Конър, координатор към Изследователския институт на зоологическата градина в Сан Диего. "Жирафите са навсякъде. Погледнете детските книжки, те са пълни с жирафи. Има ги в зоологическите градини. Те са лесно видими, затова не мислим, че трябва да се притесняваме за тях."

Следващите няколко години ще бъдат критични за популацията на жирафите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2014 в 16:55

@Radical
Значи, намаления им хабитат и разрушената екосистема нямат нищо общо с нас. И съвсем по неведоми причини си изчезват... Естествен подбор? Както сме тръгнали, за 1000 години можем да заличим страшно много видове. Това безвъзвратно губене на биоразнообразие, би трябвало поне мааалко да тревожи човечеството, но уви - ние с едни обикновени мошеници не можем да се справим, камо ли с такива предизвикателства като глобално затопляне и защита на видове.

25.11 2014 в 17:53

На миниатюрното умче на човека му е трудно да осъзнае, че видовете изчезват, изчезвали са и ще продължавата да изчезват, и че той не е в състояние да предотврати този процес. Имаме се за толкова важни, че едва ли не поемаме цялата вина. Колко сме жалки само.

25.11 2014 в 17:51

Забравила съм да напиша ... до 50 години лъвовете ще изчезнат.

А за жирафите, това коя държава каква политика има не значи че това е избора на всеки един европеец или европейска страна. Нека не слагаме такъв общ знаменател на всичко което става под това слънце... Бракониерите в Африка имат ли общо с европейските ценности, изчезващата амазонска джунгла и нейните обитатели имат ли?....

25.11 2014 в 17:48

Жалко че може би не много хора знаят че тигрите са намалели 98% ... дори за лъвовете съм чела че до 50, с темпото с което бракониерите ги убиват, просто няма да ги има. Или може би само в зоологическите градини, като последните експонати от своя вид... тъжна статистика... вилнеещия човек е направо като природно бедствие. Някога видовете са изчезвали от масови вулканични изригвания, от падащи комети, от наводнения, от какво ли не.... а сега... природата е сравнително кротка, но човека трябва просто да помете всичко по пътя си, всичко до което се докосне изчезва рано или късно..

25.11 2014 в 17:40

Как така без причина - има си причина. Излишни са им. И ги изхвърлят като използваните парцали, да не цапат и да не пречат.
Казва се европейски ценности.

25.11 2014 в 16:22

А в някои зоологически градини ги трепят без причина :(