Путин ще клонира мамути

OFFNews 18 ноември 2014 в 21:25 11690 15

Владимир Путин.
Владимир Путин.

През май 2012 г. е открит много добре запазен труп на мамут на около 28 хил. години. През 2015 г. руски и корейски изследователи ще се опитат да клонират мамута.

Това стана ясно по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Северо-Източния федерален университет в Якутия.

Животното е открито на сибирския остров Малий Ляховский. От животното се е процеждала тъмночервена течност, най-вероятно кръв.

Досега са намирани и други мамути, дори с останала в телата им кръв, но никога не е имало достатъчно ДНК за клониране. Учените нямат засега пълно копие от генома на мамута, но са откривали големи фрагменти от ДНК, които потенциално биха могли да бъдат съединени. Възможно е и както във филма "Джурасик парк" да съчетаят ДНК на мамут с ДНК от съвременните слонове, пояснява "Live Science".

Екип от Центъра за геномни изследвания на Северо-Източния федерален университет е започнал работа по разшифроване на генома на мамута, като за тази цел е създадена международна биотехнологична лаборатория с участието на южнокорейски фонд, съобщава "Интерфакс".

Днес стана ясно, че Путин лично се заинтересувал дали клонирането на мамута ще е възможно, съобщава Газета.ру.

Отговорили му, че през 2015 г. специалистите ще търсят живи клетки, чието наличие да даде възможност за клониране.

Ако се открият такива клетки, тогава клонингът на древното животно ще бъде възпроизведен в Южна Корея.

По оценка на изследователите, извършването на експеримента, "отглеждането" на мамутите и адаптацията им, може да отнеме между 30 и 50 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!