Пробив в космоса - НАСА успя да отклони астероид

OFFNews 12 октомври 2022 в 07:51 4223 2

Астероид

Снимка pixabay.com

Астероид

Исторически успех за космическата наука отчете НАСА. Агенцията разпространи новината, че за първи път в историята на изследването на космоса е извършено отклоняване на астероид.

Това се случи след като от агенцията изпратиха към астероида Диморфос сонда, носеща името ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид - Double Asteroid Redirection Test).

Пътуването на ДАРТ към астероида Димофорс продължи 10 месеца, а контролираният удар се случи на 27 септември. Телескоп в Чили засне кадри, на които се вижда как зад астероида се е образувала опашка като на комета, дълга хиляди километри.

Още тогава учените заявиха, че е необходимо време, за да се докаже, че ударът се е случил както е било планирано. Потвърждението идва днес, след като в продължение на 2 седмици те са наблюдавали и измервали пътя на астероида и са установили безспорно, че неговото движение е променено.

Пробивът, реализиран с този контролиран сблъсък, е огромен. Това на практика означава, че може да има бъдеща система за защита на Земята от опасни обекти.

Медиите уточняват, цитирайки учените от НАСА, че подобна идея би била успешна ако се реагира рано и ако обектите не са големи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3190

2

Гроздан

12.10 2022 в 08:04

А орките крадат тоалетни...

345

1

Джендо Джедев

12.10 2022 в 08:03

А в Роскосмос се отклоняват... средства. Към джипове, инкрустирани със скъпоценни камъни. :D