Християнски и ислямски астрономи се срещат във Ватикана

ОFFNews 13 януари 2015 в 17:55 57973 0

Тридневна конференция на тема "Астрономията в християнството и исляма" ще се проведе в рамките на Международната година на светлината и оптичните технологии по инициатива на Астрономическата обсерватория на Ватикана и иранското посолство към Светия престол.

Християнски и ислямски астрономи ще участват в конференцията, която започва днес в Кастел Гандолфо, съобщава Радио Ватикана.

"Астрономията е общо наследство на световната общност: ислямската цивилизация използваше постиженията на гръцката астрономия, за да развие науката в ислямските страни, а европейската цивилизация се ползваше от знанията на ислямските астрономи," - каза в интервю за Радио Ватикана представител на Ислямския енциклопедичен фонд проф. Фарид Газемлу.

Според него, диалогът между исляма и християнството не трябва да се ограничава само до сферата на правата и религията, плодородна почва за него може да се превърне науката и в частност астрономията.

Директорът на Ватиканската астрономическа обсерватория свещеник Хосе Фунес акцентира върху ролята на светлината, на която ООН посвети 2015 г. Свещеникът каза, че "има много звезди, които носят имената на велики ислямски астрономи".

Участниците в конференцията ще обсъдят влиянието на традициите и техните свещени книги върху развитието на астрономията, проблема за летоброенето и календарите, както и текущото състояние на Вселената от астрономическа гледна точка. Учените ще посетят музеите на Ватикана, обсерваторията на Ватикана и тайните й архиви.

Обсерваторията Specola Vaticana, която в момента се управлява от свещеници на Обществото на Исус (йезуитите), е една от старите в света. Редовните наблюдения на астрономите на католическата църква датира от XVI век, когато папа Григорий XIII създава специална комисия за реформа на календара. Преди Обсерваторията се е помещавала във Ватикана, а през 1935 г. се премества в Кастел Гандолфо. Ватиканските астрономи също така използват мощни телескопи в Аризона, което им позволява да провеждат изследвания на най-високо ниво и да бъдат влиятелна част от Международната астрономическа общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!