Гигантски самолет ще извежда ракети в Космоса

OFFNews 14 декември 2011 в 11:54 3460 0

СНИМКА: АРХИВ

Най-големият самолет в света ще бъде създаден от съоснователя на Microsoft Пол Алън и ветерана на аерокосмическата индустрия Бърт Ратън. Самолетът ще извежда ракети, товари и астронавти в Космоса.

Пол Алън и Бърт Ратън обещават съвместно начинание да отвори нова глава в американските космически полети, предаде Асошиейтед прес.

Самолетът ще е двукорпусен, с крила по-дълги от футболно игрище - 117 метра. Машината ще може да изведе космически апарат високо в атмосферата и там да я изстреля. Той ще разполага с 6 двигателя на Боинг 747 и пробег 2,5 хиляди километра. Гигантският самолет ще тежи 544 тона, съобщава ДПА. Пистата, която ще му е нужна, за да излети, ще трябва да е дълга 3650 метра.

Ако този самолет проработи, няма да има нужда от космодрум и от допълнителни разходи за гориво за ракета-носител.

Под корпуса си самолетът ще носи космическа капсула със собствен ракетен двигател. Тя ще се изстрелва в орбита, след като самолетът се издигне високо в атмосферата.

Ракетната компания Орбитал Сайънс Корпорейшън вече използва този метод за извеждане на непилотирани космически апарати.

Един ден ракетата би могла да превозва и хора, но първите изпитания ще бъдат с безпилотни полети. Първите полети са планирани за 2016 година.

Алън, който през 2004 г. вече работи заедно с Ратън за изстрелването на първия частно финансиран космически кораб, каза, че новият му проект ще утвърди Америка като пионер в изследването на Космоса и ще даде нови мечти на американските деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!