Quantcast

Български учени произведоха ток от сероводород в Черно море

OFFNews Последна промяна на 26 август 2014 в 14:19 17013 14

Български учени произведоха ток от сероводород в Черно море

Снимка freeimages.com

Екип от български и чужди учени са успели да произведат ток от сероводорода в Черно море. Все още обаче методът не може да се използва за промишлено производство, съобщава БНР.

Произведохме електродвижеща сила и имахме един доста висок коефициент на полезно действие. Токът все още не е достатъчно силен, за да можем да приложим нашия метод като промишелено решение. Надяваме се до края на годината, да набележим с нашите колеги от Грузия и Румъния мерки и условия, които да експериментираме през останалите месеци на проекта. Надяваме се в края на годината вече да имаме решение, каза професор Венко Бешков от Института по инженерна химия към БАН.

Учените успели да произведат ток от газ, добит на 1 км дълбочина.

Експериментът беше планиран още в началото на проекта. Целта на експериментите бяха да се проверят резултатите, получени в лабораторни условия в София, най-вече по-голяма пилотна иснсталация, както и да се работи с реални морски води, извлечени от голяма дълбочина, стигнахме до хиляда метра

Оказа се, че работата с реални морски води е по-добра, по-изгодна и по-успешна, отолкото с моделните разтвори които направихме в София, т, е. тя благоприятства за постигане на по-високи напрежения и и по-висока електродвижеща сила на горивната клетка, която ние експериментирахме, обясни проф. Бешков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2014 в 21:26

Както е казал Манго:Ако се закваси морето големо лапане ще падне.

23.09 2014 в 21:17

Браво! Чудесна новина! Стискам палци на проекта!

19.09 2014 в 14:25

Да живеиииии прогреса ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ. На фона на всичко заобикалящо ни и тази новина ще си остане просто архив. Човечеството се води от ПАРИ а не от БИОразнообраие, еФтин ток, вода и бла бла... за жалост. Зад еко проектите се крият финансови интереси замазващи очите на хората. Пример - в Америка големите компании за цигари се прегрупираха и ега предлагат скъпи терапии за отказване от отровата ЦИГАРИ... Този който дава отровата притежава и противоотровата.

09.09 2014 в 11:35

...а нЕкои идиоти искат да ми строят БелЯне....

01.09 2014 в 14:41

Аман от отворковци. Ясно ми е, че българина разбира от всичко. Ясно е, че има технологични проблеми и е ясно, че има природни дадености в Черно море. Има рискове и ползи, обаче, ако се остави на форумните мъдреци ще спим в пещери и ще се катерим по дървететаа (лошото е че нямаме целогодишно банани), айде стига вече.
Нека учените разрешават такива проблеми, това им е работата.

01.09 2014 в 09:23

Има само един проблем- сярата, която при горенето на водорода ще стане на серни окиси и ще ни изтрови. Затова дайте малко назад. Именно поради тази причина русия ни осигурява втори чернобил на 10 000 степен- с тръбите с метан по дъното на морето(син поток и проекта за южен поток). ако стане авария и взрив, сероводорода ще се възпламени и ще причини най-голямата експлозия в историята на планетата(метеоритните катастрофи пасти да ядат) затова ако искаме да оцелеем, най добре да се борим за демонтиране на син поток и отмяна на южния.

27.08 2014 в 23:06

Интересно! Според мен не е важно дали в миналото е имало подобни експерименти и какво е станало с тях! По-важно е дали българските учени са успели да наистина да постигнат нещо.
А иначе няма да е чудно ако се пускат слухове с някаква чисто популистка цел-все пак това си експеримент засягащ енергетиката!!! ...знаем какво се случва в момента...Южен поток и прочие...!

27.08 2014 в 16:24

А от обрезките на захарното цвекло си произвели и Водка !!!!!!!!

27.08 2014 в 12:26

Това е стар проект, който се разработваше съвместно СССР - САЩ на кавказкото крайбрежие. След разпада на СССР проектът се закри, тъй като беше много скъп! А от експериментите до промишлената реализация пътят е много дълъг, а понякога въобще не съществува. Пример: в средата на шестдесетте години на XXвек Франция построи при гр. Брест (ако правилно си спомням) експериментална приливно-отливна електроцентрала. И вече половин век - само експеримент!

27.08 2014 в 08:53

роспродснаб@01, това е отдавна известно, с малка поправка - пържолите с вкус на кашон се произвеждат от мукава. А за производството на ток от сероводород - дано да има някакво развитие. Само че тук сигурно нищо няма да се случи, защото се засягат големи интереси. Както междувпрочем при много подобни случаи през времето, като напр. Тесла.