Астероид колкото микробус мина по-близо до Земята от сателитите

OFFNews 27 януари 2023 в 08:25 6349 1

Изображение, показващо преминаването на астероида.

Снимка НАСА

Изображение, показващо преминаването на астероида.

Астероид с размерите на микробус премина край земята на разстояние по-близко от някои сателити.

Космическата скала, наименувана 2023 BU, премина над южния край на Южна Америка малко преди 00:30 ч. по Гринуич (23:27 ч на 26 януари българско време).

Тя се доближи на 3 600 км.

Преминаването на астероида толкова близо показва, че близо до планетата ни все още се крият астероиди със значителни размери, отбелязва Би Би Си.

2023 BU беше засечен едва миналия уикенд от астронома любител Генадий Борисов, който работи в Крим - полуостровът, който Русия заграби от Украйна през 2014 г. Последващите наблюдения прецизираха информацията за размера и орбитата на астероида. Тя успокои астрономите, че скалата няма да удари планетата, въпреки че навлезе в пространството, заемано от световните телекомуникационни спътници (те се намират на 36 000 км над нас).

Вероятността да се удари сателит е била много, много малка.

С предполагаемия си диаметър 3,5 до 8,5 м скалата вероятно би се разпаднала високо в атмосферата, ако беше навлязла в нея, но би предизвикала впечатляващо огнено кълбо. За сравнение - Челябинският метеорит, който навлезе в земната атмосфера над южна Русия през 2013 г., беше с диаметър близо 20 м. и предизвика ударна вълна, която счупи прозорци.

Учени от американската космическа агенция НАСА твърдят, че орбитата на 2023 BU около Слънцето е била променена от срещата му със Земята. Гравитацията на нашата планета го е придърпала и е коригирала пътя му в пространството.

"Преди да се срещне със Земята, орбитата на астероида около Слънцето е била приблизително кръгова, близка до земната, като е отнемало 359 дни, за да завърши обиколката си около Слънцето. След срещата си със Земята орбитата на астероида ще бъде по-издължена, като ще се отдалечи на около половината път между орбитите на Земята и Марс в най-отдалечената си точка от Слънцето. Астероидът ще извършва по една обиколка на всеки 425 дни", уточнява НАСА.

В момента се полагат големи усилия за откриване на много по-големи астероиди, които наистина биха могли да нанесат щети, ако се ударят в Земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

1

escrin

27.01 2023 в 12:40

Ако ви е интересно какво би било поведението на политиците (и изобщо хората като цяло) при реална заплаха от удар на огромен 10 километров астероид в Земята, изгледайте Don't Look Up, сравнително нов филм отпреди 1 година
 
X

Подкастът на OFFNews