3 юли 2023 г.: най-горещият ден в историята

Това не е крайъгълен камък, който трябва да празнуваме. Това е смъртна присъда за хората и екосистемите, казва климатологът Фридерике Ото

OFFNews 05 юли 2023 в 12:28 3052 0

3 юли 2023: най-горещият ден в историята

Снимка Getty Images

3 юли 2023: най-горещият ден в историята

3 юли 2023 година е бил най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб, установи Националният център за прогнози за околната среда на САЩ, съобщава Ройтерс.

Средната глобална температура тогава е достигна 17,01 градуса по Целзий (62,62 по Фаренхайт), надминавайки рекорда от август 2016 г. от 16,92C (62,46F), когато горещините обхванаха целия свят.

През последните седмици южната част на САЩ страда под интензивен топлинен купол. В Китай продължи трайната гореща вълна с температури над 35С (95F). В Северна Африка температурите са близо до 50C (122F). Дори в Антарктида, където в момента е зима, бяха регистрирани аномално високи температури. Украинската изследователска база "Вернадски" на Аржентинските острови на белия континент наскоро счупи юлския си температурен рекорд с 8,7C (47,6F).

"Това не е крайъгълен камък, който трябва да празнуваме - казва климатологът Фридерике Ото от Института за климатични промени и околна среда "Грантъм" към британския Кралски колеж в Лондон. - Това е смъртна присъда за хората и екосистемите."

Според учените за това са виновни климатичните промени, съчетани с възникващия модел на Ел Ниньо.

"За съжаление, това обещава да бъде само първият от поредица нови рекорди, които ще бъдат поставени през тази година, тъй като нарастващите емисии на [въглероден диоксид] и парникови газове, съчетани със засилващото се явление Ел Ниньо, изтласкват температурите до нови върхове", казва в изявление Зеке Хаусфатер, учен от Berkeley Earth.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!