Алгоритъм на престъплението

Емил Йотовски 17 август 2019 в 10:59 10263 0

Извършваш престъпление. Хващат те.

Имаш роднини в полицията.
Полицаите пишат някакви тъпи протоколи, които всички знаят, че отпадат в съда. Объркват годината, името ти и егн-то за по-сигурно.

Имаш връзки с шефовете на полицията.
Нарушават ти правата. Нарушават процедурите. Ако не схващаш ти обясняват. Ако продължаваш да не схващаш ти викат адвокат. Той схваща.

Имаш пари.
Адвокатите ти работят заедно с прокурорите по делото. Сътрудничат си. Всички са задружни и доволни. Накрая откриват истината, която, разбира се, е в твоя полза. До съд може и да не се стигне.

Имаш много пари.
Адвокатите, прокурорите и съдиите мислят по твоето престъпление. Намесват се и народни представители. Обсъждат промени в закона. Гласуват промените и ги одобряват. По-изпълнителните обясняват по медиите, че работят по законодателни промени. По-глупавите говорят с патос за новите закони. По-чувствителните ги е срам.

Имаш влияние.
По-евтино ти е. Прокуратурата се обърква фатално. Прокурори заекват, дават интервюта, по-чувствителните ги е срам. Съдиите се смеят на тъпите обвинения. Намесва се конституцията. Адвокатът ти не се смее, защото се е нагледал на такива неща. Освен това знае, че го дават по телевизора и си създава имидж на възпитан човек.

Политик от по-голямшка политорганизация си.
Ако си на власт това с прокурорите се повтаря, но в по-голям размер. Ако не си е по-сложно. И в двата случая може да се стигне до безопасна присъда. Тоест, осъждат те на първа инстанция за да покаже партията, че се дистанцира от такива като теб. Пък и малко това общество да вземе да си затваря устата. Собствените медии тръбят. Взимат интервюта и те гонят със златни скунксове.
На втора инстанция тихомълком рязко ставаш невинен. Всички медии мълчат. Скунксовете освен, че мълчат и не миришат.

Политик от висшия етаж си.
Въобще не чакаш да те съдят. Ти съдиш държавата. Осъждаш я. Плащат ти обезщетение. Награждават те с орден.
Честито! Темида ти праща лична извинителна картичка.
Решаваш, че ако някой път ти е скучно и си зажаднял ще и звъннеш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови