Събития и случки на 18 януари

OFFNews 18 януари 2016 в 04:57 2793 1

Четворка

Снимка Архив

Т. нар. Голяма четворка, взела основните решения за мирните договори след Първата световна война. Отляво надясно Лойд Джордж (Великобритания), Виторио Емануеле Орландо (Италия), Жорж Клемансо (Франция) и президентът на САЩ Удро Уилсън. Единствен Уилсън настоява за справедливи договори, които да гарантират мир. Но в крайна сметка в Париж са хвърлени семената на Втората световна война.

В България

1902 Завършва аферата „Мис Стоун“. На ВМОРО са дадени 14 500 златни турски лири, за да бъдат освободени американската мисионерка Елена Стоун и придружителката й Катерина Цилка, отвлечени от четата на Яне Сандански и Христо Чернопеев на 21 август 1901 г. Двете са освободени на 2 февруари с.г.

1905 Публикуван е Закон за отпускане на общински заеми за строеж на училищни сгради.

1912 Издаден е манифест за пълнолетието на престолонаследника Борис, княз Търновски; публикуван е на следващия ден.

1928 Влиза в сила Закон за насърчаване на износа на вината.

1938 Публикувана е конвенция за уреждане на фериботните съобщения между България и Румъния, Русе – Гюргево.

1960 Във Варна е основано държавното издателство “Георги Бакалов” – предимно за литература с морска тематика.

1985 ЦК на БКП изпраща до висшия управленски ешелон документ „Укрепването на българската социалистическа нация, на нейната етническа хомогенност”. В него за първи път се споменава „възродителен процес”.

1991 Демонтиран е паметникът на Ленин в София, открит на 5 ноември 1971 г.

1996 Застрелян е управителят на Пристанищен комплекс – Русе, Васил Митев. Версиите са многобройни, но следствието не стига до убедителен извод и делото за убийството е спряно.

По света

1778 Британският мореплавател капитан Джеймс Кук (1728 – 1779) открива Хавайските острови в Тихия океан. Той им дава името Сандвичеви.

1911 За първи път самолет каца на палубата на кораб. Това е осъществено от американски пилот в пристанището на Сан Франциско.

1919 Започва Парижката конференция за изработване на договорите с държавите, победени в Първата световна война. Сред тях е и смазващият за България Ньойски договор.

1943 Във Втората световна война съветски части разкъсват блокадата на Ленинград (дн. Санкт Петербург), продължила 872 дни.

1991 В започналата предния ден война на международна коалиция против Ирак (за освобождаването на Кувейт) пет иракски ракети „Скъд” удрят Израел - Тел Авив и Хайфа. Щетите са малки, само няколко души са ранени.
Първоначално инцидентът поражда опасения, че и Израел ще влезе във войната. Това би довело да разпадане на коалицията, в която участват и арабски страни. В края на краищата правителството в Тел Авив се въздържа от ответен удар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!