Рухна къщата, в която мис Стоун е държана за заложничка

Юлуиш Висожински 25 март 2015 в 20:31 12867 1

Снимка Фросина Ременски

Рухна къщата в македонското село Ратево (Беровско), в която американската протестантска мисионерка Елън Стоун е държана за заложничка от ВМОРО в началото на миналия век.

За забравения от властите в западната ни съседка исторически обект алармира заместник-председателят на Социалдемократическия съюз на Македония Фросина Ременски.

През 1901 г., по време на аферата "Мис Стоун", в тази къща в Ратево отсядат американката Елън Стоун, нейната приятелка Катерина Цилка, Яне Сандански и неговата чета. Въпреки че трябваше да бъде защитена със закон, за да е свидетелство за присъствието на Царя на Пирин, "патриотите" решиха да я оставят в забвение. За тях (управляващите от ВМРО-ДПМНЕ) по-важни бяха античните спомени, коментира Ременски.

На 3 септември 1901 г. Елън Стоун и нейната приятелка Катерина Цилка са отвлечени от четите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, начело с Яне Сандански и Христо Чернопеев. Двете са освободени на 2 февруари 1902 г. край Струмица. Елън Стоун се завръща в САЩ и чрез беседите и публикациите си популяризира ВМОРО далеч извън пределите на Османската империя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови