Международен ден против тютюнопушенето

Ивайло Анев 31 май 2014 в 08:33 6907 3

Отбелязваме Международния ден против тютюнопушенето.

Днес отбелязваме Международния ден против тютюнопушенето. Той се провежда в целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г., като тази година мотото е „Повишаване на данъците върху тютюневите изделия”.

Около 30 на сто от българското население или повече от 2,1 милиона българи са активни пушачи, сочат данни на СЗО за употребата на тютюн и цигари в България по повод 31 май.

Заклетите пушачи у нас са 40 на сто от мъжете и 19 на сто от жените, като силният пол пуши около 40 цигари на ден, а дамите - 24 цигари, сочат данните за тютюнопушенето у нас и в световен мащаб за 2013 г.

По данни на Световната здравна организация на всеки 6 секунди един човек умира от употребата на тютюневи изделия.

В София ще бъдат организирани редица инициативи, целящи да покажат вредата от цигарите. От 10 до 16 часа в парка „Заимов" ще се проведе измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб като количество въглероден оксид в издишан въздух, наличие на карбоксихемоглобин в кръвта и определяне на степента на никотинова зависимост.

В Борисовата градина от 9 до 21 часа ще се проведе фестивалът „Ябълка срещу цигара", на който ще бъдат представяни различни здравни проблеми. Доброволци от „България без дим" ще измерват белодробни показатели и ще представят средства за отказване от тютюнопушенето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!