Филип празнува имен ден днес

Антония Мечкова 14 ноември 2017 в 06:00 3203 0

Денят на св. ап. Филип в народната представа е свързан с кокоши болести и най-вече с Мрата. Затова и обичаят е да се коли черно пиле пред прага на дома и с части от него да се изпълняват ритуали, включително за разваляне на магии и за лечение на разни страдания.

В някои краища пък от този ден започват вълчите празници, тогава не споменават зверовете с името им. Жените спазват още редица забрани – не се работи с вълна, ножиците се завръзват с червен конец, не се пипат гребени, нож, игла, дарак и пр., не се изработват дрехи. Старите българи вярвали, че с такова облекло жив мъж ще бъде изяден от вълци, а умрял ще стане върколак. И както мажели очите на мишките, така през Дзверините дни се мъчели да замажат пастта, очите и лапите на вълците, та кръвожадните глутници да не нападат хора и добитък.

На деня на св. ап. Филип са Рождественските заговезни, след това започва Коледният пост. На тези заговезни се хапва кокошка, после на трапезата се разрешава риба на 21 ноември и 6 декември. Дните на поста са свързани с ограничения в храненето. За различните случаи строгостта на въздържанието може да варира, включително без топли ястия и напитки, дори само на вода. Постът изисква човек да се пази от лоши дела, думи и мисли, не се позволяват и венчавки от Коледни заговезни до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Празник имат

Филип, Филка и производни

* На имен ден се ходи без покана, освен ако виновникът за тържеството е изразил изрично желание да не празнува. Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка.

* Филип, Филка - от гр., който обича конете

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови