213 години от обесването на Злата Мъгленска

Последна промяна на 18 октомври 2013 в 00:01 2664 1

Св. Злата Мъгленска
Св. Злата Мъгленска

През XVIII век, по време на Османското робство в село Слатино, Мъгленско, в бедно семейство се ражда Злата Мъгленска. Още от малко момичето притежава пословична красота, която с последствие става причината за нейната тежка съдба. Докато растяла, тя започнала да показва и изключителни нравствени качества.  Била чистосърдечна и благочестива, а вярата и в Бог била непоклатима. Според житието и,  тя била отвлечена от млад турчин, който искал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Злата обаче не скланяла да се помохамеданчи дори пред молбите на най-близките си. Турчинът я заплашил с мъчения и изтезания, но светицата продължила да отказва с думите:

“Аз вярвам и се покланям само на Господа Иисуса. От Него няма да се отрека, дори и да бъда раздробена на късчета…”

Турчинът обаче не се отказал. Първоначално я пратил да живее сред мюсюлманки, които я омайвали с истории за чудесата на тяхната религия, разказвали и как ще живее в богатство и невиждан разкош, само ако приеме тяхната вяра.  Младата Злата обаче, слушайки ги с отвращение отново не склонила пред думите им. Туркините се разгневили от нейната силна воля и упоритост и повикали родителите и приближените на Злата. Накарали ги да я заставят да приеме исляма и да се ожени за турчина, инак я чакали мъчения и смърт. Родителите на светицата се уплашили и започнали да я молят да изпълни желанието на османците. Злата обаче останала непоколебима дори пред волята на родителите си.

Турците най-после разбрали че с мирни средства няма да успеят и решили да действат насилнически. Дълго време Злата е държана от турците и е измъчвана безмилостно, изтезанията били много тежки, но тя все пак издържала. Османците решили окончателно да сложат край на нейната борба. На 18 октомври 1795г. Злата е обесена. Тялото и е насечено на късове.  Посмъртно тя е канонизирана за светица и великомъченица. През 2009г. по идея на български историк, Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина. На нейно име е кръстена и наградата „Българка на годината”. Паметта на светицата се почита както отБ ългарската православна църква, така и от гръцката. На много от иконите тя е изобразена именно с българска носия. Макар региона, в който се е родила сега да е на територията на Гърция, по онова време той е бил населяван предимно от българи.

Още информация за събития от българската история научете на www.bulgarian-history.org

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови