Вече следят кой журналист с кой депутат говори в Народното събрание

Председателят на парламента Росен Желязков обмисля как да премести кафенето, така че медиите да не ходят и там

Ружа Райчева 02 февруари 2024 в 15:41 1854 0

Знакът, след който журналистите не могат да бъдат допускани, освен по поканата на народен представител

Снимка OFFNews, Йорданка Веселинова

Знакът, след който журналистите не могат да бъдат допускани, освен по поканата на народен представител

Квесторите в Народното събрание са получили разпореждане да следят кой народен представител с кои журналисти разговоря и най-вече кой кого кани в забранените за репортерите пространства, съобщи Клуб Z.

С преместването на парламента в старата сграда на Партийния дом през септември условията за работа на журналистите рязко се промениха. Най-големият проблем е липсата на достъп до кулоарите на парламента - там, където депутати се разхождат спокойно, провеждат своите срещи и тече същинската политика. 

В момента общуването между журналистите и депутатите е сведено до кратки изявления в т.нар. кулоари, което е едно малко пространство, непосредствено пред пленарната зала. Депутатите обаче имат още много входове и изходи, през които се движат спокойно, ако искат да избегнат среща с парламентарните репортери.

Тоест - вече народните представители говорят пред медиите само тогава, когато искат, имат подготовка по дадена тема и са заобиколени от пиари

Сега Клуб Z съобщава, че квесторите в НС са получили разпореждане да следят кой кой народен представител с кой журналист разговаря, като най-вече да обръщат внимание на това кой кого кани в "забранените пространства" зад ограничителните за медиите знаци. 

Въпросното разпореждане идва от главния секретар на НС Стефана Караславова, която беше на поста и през 2020 г., когато работното място, отредено за медиите, беше в мазето и нямаше никакъв достъп до депутатите. 

Вчера Клуб Z е попитал пресцентъра на НС дали има такава заповед на главния секретар. Отговорът на Караславова гласи: 

"Категорично няма такава заповед и не може да има."

Официална заповед може да няма, но източници на OFFNews в парламента също потвърдиха, че действително има такава разпоредба. 

Освен това председателят на Народното събрание Росен Желязков е измислил друг начин да ограничи достъпа на медиите - да премести единственото кафене в парламента, което и сега е трудно достъпно, така че журналистите да не ходят и там. 

През декември 85 парламентарни журналисти, оператори и фотографи депозираха в НС подписка с пет мотивирани искания за нормална работна среда. На 15 декември дойде писмен отговор от главния секретар Стефана Караславова, в който исканията бяха на практика отхвърлени, без мотиви. На председателски съвет подписката беше осмяна от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Междувременно OFFNews поиска от пресцентъра на НС информация за "ремонта" на старата сграда на Народното събрание. От отговора на Стефана Караславова разбрахме, че шест месеца след преместването на парламента няма проект, няма дори и събрана техническа документация. Въпреки "опасните условия" поради "изтичане на фреон", там ежедневно работят хора от администрацията. 

6 месеца по-късно: Ремонтът на старото Народно събрание е доникъде (снимки)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки