В Англия търсят кой да оглави новия регулатор на пресата

Мая Младенова 03 февруари 2014 в 13:50 2035 0

Обявата за шеф на новия орган за саморегулация на пресата във Великобритания.
Обявата за шеф на новия орган за саморегулация на пресата във Великобритания.

Обява, публикувана в днешния брой на в. "Гардиан", търси кандидат за нова ключова за британската преса позиция - председател на органа за саморегулация на печатните медии.

Подходящият човек не трябва да е обвързан с нито едно издателство на вестници или списания. Той ще поеме "истинско предизвикателство и ще има рядката възможност да ръководене създаването на нов национален орган", е посочено в обявлението.

Позицията се отвори след решението за създаване на нов орган за саморегулация (IPSO - Independent Press Standards Organisation), който още със старта си през 2014 година щеима широка подкрепа от гилдията. Засега 90% от националните издания и по-голямата част от регионалните са се съгласили IPSO да ги представлява. Създаването му дойде в отговор на мащабно национално проучване на общественото мнение за културата, практиките и етиката на британската преса. Допитването бе назначено от съда по скандала "Мърдокгейт" (когато стана ясно, че News of the World и други издания на News International са подслушвали телефонни разговори, подкупвали за полицейски източници и неправомерно са упражнявали влияние в преследването на сензационни материали).

Oбявата започва с директно цитирана на щедрата заплата за дейността на председателя: 150 000 лири годишно. 

Председателят ще управлява организацията с още шестима независими директори, които също ще са външни за индустрията. От него се изисква да работи независимо, да има трезва преценка и устойчиви възгледи и да регулира сложния баланс между съблюдаване на обществения интерес и свободата на изразяване.

Проучването на общественото мнение за работата на пресата във Великобритания приключи с няколко извода. Първият и основен бе, че въпреки скандализиралите обществото нарушения, в сферата на печата саморегулацията е по-удачен вариант от правителствената регулация. Препоръчано бе обаче да се създаден нов орган, който да следи дали индустрията работи по утвърдени стандарти и който да създаде нов кодекс за поведение. Ролята на закона в този процес е да осигури независима и ефективна работа на новата организация (IPSO). Органът за саморелулация на печата ще разглежда оплаквания на граждани, но и ще гарантира свободната работа на медиите.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews