Шефът на Би Би Си подаде оставка заради скандал със заем на Борис Джонсън

OFFNews 28 април 2023 в 14:35 4106 0

Ричард Шарп

Снимка Getty Images

Ричард Шарп

Ръководителят на Би Би Си Ричард Шарп подава оставка, след като независим доклад разкри, че е пропуснал да декларира два случая на конфликт на интереси, докато е кандидатствал за публичния пост.

Новината отрази подробно в днешната си емисия британската обществена медия.

Единият случай е свързан с това, че е казал на тогавашния министър-председател Борис Джонсън, че иска да кандидатства за поста председател на Би Би Си, преди да подаде молба за конкурса.

Вторият е свързан с това, че е информирал Джонсън, че ще запознае секретаря на кабинета Саймън Кейс с канадски милионер, който искал да помогне на Джонсън с личните му финанси.

Разследването проучва обстоятелствата по назначаването на Шарп и ролята му в гаранцията за заем от 800 000 лири на тогавашния министър-председател на Великобритания Борис Джонсън.

Шарп определя тези нарушения като "непреднамерени и несъществени" и заявява, че подава оставка, за да "даде приоритет на интересите на Би Би Си".

Изборът на правителството за ръководител (председател) на Би Би Си в крайна сметка се решава от министър-председателя, като Шарп беше назначен през февруари 2021 г., припомня медията.

Разследването се води от комисаря по обществените назначения.

Изводът в доклада е, че двете нарушения са създали "риск заради впечатлението, че Шарп няма да бъде независим от бившия министър-председател, ако бъде назначен". Докладът също така установява, че е съществувал "риск обществеността да си създаде мнение, че Шарп е информирал министър-председателя за кандидатурата си, защото е искал той да даде препоръка за назначаването му". В доклада не се прави заключение дали Шарп действително е имал намерение да се опита да повлияе на Джонсън.
От своя страна Шарп не смята, че първото нарушение представлява нарушение на правилата, тъй като е смятал, че разговорът с Джонсън по това време е бил като разговор с настоящия му "шеф" - тогава той е бил специален съветник по икономическите въпроси към Министерството на финансите.

Водещият на "Мач на деня" Гари Линекер се изказа по повод оставката на Ричард Шарп, като призова назначението на председателя на Би Би Си да бъде напълно независимо от политиката.

В Туитър той казва: "Председателят на Би Би Си не трябва да се избира от правителството на деня. Нито сега, нито когато и да било."

Линекер беше въвлечен в друг голям скандал за безпристрастността на Би Би Си през март, след като беше свален от ефир заради изявление в Туитър, в което критикува правителствените планове за предоставяне на убежище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!