СЕМ отстрани официално шефа на БНР (видео)

Антон Митов - директор на архива на Радиото, става и.д.

Мая Младенова 17 октомври 2019 в 13:50 4588 0

Снимка OFFNews

С пет гласа "за" и нито един против или въздържал се СЕМ прекрати днес предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов.

За временен управляващ на БНР съветът назначи Антон Митов, който е директор на архива на радиото.

OFFNews излъчи наживо заседанието в 14:00 на фейсбук страницата си.

СЕМ задейства процедурата по отстраняването му от поста заради груби нарушения. Повод за това стана безпрецедентното спиране на ефира на Програма "Хоризонт" на 13 септември т.г.

Миналата седмица СЕМ даде на Костов седем дни за писмено становище. В него той е посочил, че категорично отхвърля всички хипотези, с които е мотивирано неговото отстраняване, посочи на заседанието юристът на регулатора Емилия Станева. Допълнил е, че СЕМ не е взел предвид планираната профилактика на 3 предавателя. И е добавил, че правото на информация на гражданите е гарантирано не само от Програма "Хоризонт", а и от "Христо Ботев", която не е спирала.

"Това, което дори при военно положение не може да се случи, се случи с БНР при г-н Светослав Костов", посочи членът на СЕМ Ивелина Димитрова. Тя цитира правото на информация на всеки гражданин, което е гарантирано от Конституцията и което не може да бъде нарушено дори във време на война.

Бетина Жотева също обяви, че подкрепя прекратяването на мандата. Допълнително в това я е убедило изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров във временната анкетна комисия за БНР в парламента.

Галина Георгиева коментира, че СЕМ е дал достатъчно време на генералния директор да овладее кризата, но това не се е случило.

На същото акцентира и Розита Еленова. Тя посочи, че вместо да овладее кризата като мениджър, Костов е преминал в режим на лични нападки от по-слабия към по-силния и се е усетило заиграване със синдикализма.

В последния месец тук се чуха много думи, но малко отговори, посочи председателят на СЕМ София Владимирова. Тя припомни, че все още не е ясно кой и защо е спрял радиосигнала и заяви, че нарушението е достатъчно грубо, за да се допусне да стане системно.

Предстои СЕМ да насрочи нов конкурс за генерален директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови