САЩ отличиха Николай Стайков за борбата му срещу корупцията

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2021 в 20:04 2923 1

Снимка facebook.com/AnticorruptionFund

Съоснователят на Антикорупционния фонд Николай Стайков бе избран за победител в наградите на Държавния департамент за борба с корупцията.

Наградата за Борец срещу корупцията се присъжда на 12 души от цял свят, които са демонстрирали лидерство, смелост и въздействие в предотвратяването, разкриването и борбата с корупцията.

Съобщението за високото отличие беше разпространено днес от Държавния департамент на САЩ, ден преди Международния ден за борба срещу корупцията - 9 декември.

“Често, когато говорим за големи, сложни предизвикателства като корупция, забравяме за факта, че имаме възможността да правим значим прогрес и да подобряваме живота на хората, благодарение на работата на личности – хора, които с чиста упоритост, креативност и смелост ни показват, че дори и най-тежките проблеми са преодолими“, казва в своето приветствие по случая държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Заместник-посланикът на САЩ у нас Андриа Брулет-Родригез връчи на Стайков наградата и похвали "неуморната работа на Антикорупционния фонд, разкриваща корупцията и вдъхновяваща усилията на обществото за реформи във върховенството на закона."

Освен българския журналист, отличени са още Дороти Брадли от Белиз, Александра Аталидес от Кипър, Карлос Джовани Руандо Пинеда от Гватемала, Габриела Алехандра Кастеланос от Хондурас, Емилия Маричева от Казахстан, Юриш Юрис от Литва, Раид Кобеиси от Ливан, Марта Чизума от Малави, Денис Намбурете от Мозамбик, д-р Торплус Йомнак от Тайланд и Карлос Папарони от Венецуела.

Николай Стайков е икономист по образование, дългогодишен икономически журналист и редактор по професия. От 1997 до 2007 г. е последователно репортер, редактор и заместник-главен редактор на в. "Капитал". Той е един от съоснователите на неправителствената организация Антикорупционен фонд и автор и съавтор в редица разследвания, по-известните от които са за офшорните връзки на депутата Делян Пеевски (2013-2014), фалита на КТБ (2014-2019), Апартаментгейт (2019), “Осемте джуджета” (2020) и “Списък за бърз контрол” (2021).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови