Руската пропагандистка медия Спутник обяви фалит във Франция

OFFNews 21 юли 2022 в 11:11 2333 0

спутник
Руските пропагандни медии страдат от наложените санкции от страна на Запада.

Руската новинарска агенция "Спутник нюз" е в процедура на юридическа ликвидация във Франция. Мярката е следствие от забраната на руските държавни медии, въведена от Европейския съюз след началото на руската офанзива в Украйна, обяви днес ръководителят на френския офис на "Спутник нюз" пред Франс прес.

Ликвидацията на "Спутник" беше обявена на 4 май и може да се проточи до 2024 г., заяви за АФП генералният директор Владимир Морозов, като потвърди вече излязлата информация на в. "Монд". Двадесет и седемте служители на френското подразделение бяха освободени от работа малко след взимането на решението.

Икономическият модел на "Спутник нюз" - онлайн медия, която стартира през 2014 г. - се базираше изцяло на един руски възложител, свързан с Кремъл - медийната група "Россия сегодня". Тя е била поръчител на теми и репортажи, обясни за АФП служителят, определен от съда да осъществи ликвидацията, Кристоф Бас.

Руските държавни медии "Раша Тудей" и "Спутник" бяха забранени в Европейския съюз след началото на офанзивата срещу Украйна, тъй като бяха обвинявани, че са инструмент на дезинформацията на Москва. Забраната за излъчването им в телевизионния ефир и онлайн влезе в сила на 2 март.

"Россия сегодня" прекрати договора си през април, с което "Спутник" за кратко беше в процес на юридическа защита, преобразувана после в ликвидация.

Компанията оставя зад себе си дългове на стойност около 500 000 евро, най-вече социални и данъчни задължения. "Почти половината от тази сума се намира в Русия", уточни Бас и добави, че опитите за нейното получаване засега са напразни.

За сметка на това, информационната мрежа "Раша Тудей Франция" продължава излъчването си, както и публикуването на статии на своя сайт, който е достъпен в защитена виртуална мрежа - услуга, позволяваща търсене в интернет, което заобикаля забраните.

През март шефката на "Раша Тудей Франция" обвини френската банка "Сосиете женерал", че е блокирала сметките някои нейни служители в страната. От банката тогава подчертаха, че решението за блокирането на сметките не е взето на принципа на националност, а поради необходимостта от проверка на някои от тях във връзка с наложените санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика