Репортери без граници: 50 журналисти са били убити през 2020 г.

Сред най-опасните страни за професията са Мексико, Ирак, Афганистан, Индия и Пакистан

Елена Николова 29 декември 2020 в 10:10 2296 0

Снимка архив

50 журналисти са били убити тази година, докато са изпълнявали служебните си задължения - това са 48 мъже и 2 жени показват данните от годишния доклад на "Репортери без граници" за периода 1 януари- 15 декември 2020 г. 

Сред убитите са професионални и непрофесионални журналисти, както и медийни работници. Четирима от тях са загинали при разследването на дейността на престъпни групи, 10 при разследването на корупционни схеми, а трима заради екологични проблеми като незаконния добив.

В доклада се посочва, че 7 журналисти са били убити по време на протести в Ирак, Нигерия и Колумбия.

Близо 68% от убитите са изгубили живота си в страна, в която не се води война - това са 7 души на всеки десет. Тази тенденция е започнала още през 2016 г. Тогава данните сочат, че жертви на убийство са били всеки 4 на десет души. 

Сред най-опасните страни за професията на журналистите са Мексико, Ирак, Афганистан, Индия и Пакистан.

Данните от тази година се доближават до тези от миналата 2019, когато убитите журналисти бяха 53. В доклада се посочва, че по-малкият брой на жертвите се дължи на пандемията от коронавирус. 

За последните 10 години са убити 937 журналисти.

В доклада на "Репортери без граници" се изтъква още, че мнозина журналисти са станали жертви на коронавируса, но не е ясно колко от тях са се заразили по време на служебните си задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови