Получени са 54 кандидатури за участие в инициативата 'Журналисти в училище'

OFFNews 07 март 2018 в 17:36 15899 0

Получени са общо 54 кандидатури в конкурса за участие в петото юбилейно издание на инициативата „Журналисти в училище“. Тази година борят на получените предложения се е увеличил, сравнено с предходните издания на конкурса. Кампанията става все по-популярна сред училища от цялата страна и все повече ученици поемат инициатива да поканят „Журналисти в училище“. Списък с кандидатите, вижте на сайта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

„Журналисти в училище“ среща ученици от цялата страна с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Срещите предоставят възможност за повишаване на медийната грамотност сред подрастващите и стимулират младите хора да бъдат граждански активни. Заедно с това инициативата провокира интереса на учениците към журналистиката като кариерен избор.

В периода 18 декември – 28 февруари училища от цялата страна имаха възможност да изпратят своите мотивации за участие. От всички получени 54 кандидатури най-много предложения идват от средни училища – 50%, следвани от професионални гимназии – 24%. На следващо място с по 9,2 % се нареждат езикови гимназии и основни училища. Общо 7,6% от предложенията са от природо-математически гимназии и национални училища.

Участниците в конкурса са от общо 42 различни населени места в страната. Най-много предложения тази година са от Враца – общо 4, следвани от Кърджали, Сандански и София - с по 3. По две предложения са изпратени от Варна, Добрич и Карлово.

Училищата, които ще участват в инициативата ще бъдат избрани от Обществения съвет на Фонд „Валя Крушкина“ по следните критерии: мотивация за участие; проявен интерес от страна на учениците; брой ученици, заявили участие в срещата; брой жители на населеното място, където се намира кандидатстващото училище (под 100 000 души); предварително планиране на срещата. По места срещите с журналистите ще се провеждат до 20 юни 2018 г.

„Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. През последните две години инициативата набира все по-голяма популярност в цялата страна. Само през изминалата 2017-та година повече от 3 000 учениците от 26 училища в цялата страна се срещнаха с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови