Надя Обретенова: Истината е повече в медиите с ясно съдържание, авторство и финансиране

Дългогодишното лице на БНТ ще води новия подкаст ''Истината за…''

Мая Младенова 30 ноември 2023 в 16:35 2346 0

Журналистката от Българската национална телевизия Надя Обретенова е водеща на най-новия подкаст на обществената телевизия – „Истината за…“, който цели да съдейства на потребителите да се ориентират в динамичната информационна среда, разграничавайки достоверното съдържание от фалшивите и манипулативни твърдения.

Епизодите ще се разпространяват – всеки четвъртък в 20:00 ч. – в дигиталните канали на БНТ – в официалния сайт BNT.BG, в новинарския сайт BNTNEWS.BG, в YouTube канала на БНТ, както и във всички подкаст платформи – SoundCloud, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts.

Премиерата на първи епизод на „Истината за...“ е на 30 ноември.

Журналистката беше водеща на централната емисия на БНТ, а сега води предаването "Още от деня". 

Надя Обретенова – за новия подкаст на БНТ "Истината за…"

- Какви са Вашите съвети към публиката – как да се ориентира коя информация е фалшива?

- За да разпознаем фалшивото, е нужно винаги да има с какво да го сравняваме. Истината с лъжата, достоверното с недостоверното, фактите с конспирацията. Истината е ценност, с която ние се раждаме. И някак губим фокуса докато растем, учим, работим. И понеже това е предизвикателство, което много пряко засяга живота ни, е важно да се връщаме към определението за истина всеки пък, когато се колебаем. Истината са фактите, неизкривени от субективната преценка на участниците в събитията, случките и историите. Тя се съдържа повече в медиите с ясно съдържание, финансиране и безспорно авторство. Така че за всички, които се колебаят къде да намерят достоверното съдържание, съветът ми е да го търсят в такъв тип медии. БНТ е телевизията с проверено и достоверно съдържание и не е случайно, че именно нашият екип ще прави подкаста "Истината за...". Това е моя идея, която обмислям от около година. Създадохме го с екип от колеги, на които имам изключително доверие. Редактор е Надя Томова, с която ни свързва професионално партньорство и на други фронтове. Режисьор е Мария Христова, а отговорен оператор е Огнян Ангелов. Младата Паола Арсова се грижи за дигиталния живот на подкаста. В "Истината за...." очаквайте интересни срещи, които със сигурност ще ви ориентират къде да търсите достоверната информация. И един съвет към по-младите ни колеги и потребители – проверявайте информацията, която ви попада. За начало е добре да проверите дали тя е публикувана от две-три сериозни медии. И повече се доверявайте на интуицията си, отколкото на сензациите в социалните медии.

- Вие самата била ли сте жертва на фалшива информация?

- Често някоя информация ме подвежда, но след няколкоминутна проверка вече съм сигурна дали тя е фалшива или не. Голямото предимство на журналистите е, че нашата работа е да разговаряме с тези, които взимат решенията. Аз всеки ден се срещам с различни и интересни хора и така изграждам за себе си една по-голяма картина на живота, в който живеем. Чета много и най-различна литература – от справочна – до съвременни романи. Най-много знание откривам в биографиите и философската литература, за която ми остава все по-малко време.

- Коя е последната книга, която прочетохте?

- "Слепота" на португалския писател Жозе Сарамаго. В този роман е събран дълбокият вътрешен свят на мислещия човек. Мисля си, че всеки, който иска да прави добри интервюта, трябва да чете такъв тип литература. Защото интервюто е моментна изповед. А за да уловим дали човекът отсреща ни казва истината, е нужно да познаваме човешките характери. Журналистите не си даваме сметка, но докато работим преминаваме едно обучение по изучаване на човешките характери. Мисля, че няма друга професия, която да може да постигне толкова забележителни резултати. Затова да правиш добри интервюта е привилегия на най-добрите журналисти. В БНТ има такива колеги.

- Ползва ли се изкуствен интелект в работния процес в новините на БНТ?

- Изкуственият интелект е толкова непозната територия, че няма как да му бъде поверено толкова отговорно нещо като правене на новини. Но бъдещето е заключено в неговата употреба. Неизбежно е. Аз мисля по темата от доста отдавна с помощта на шефа на БАСКОМ Доброслав Димитров. Той ме ориентира в това знание, много често от него научавам за постижения на ИИ, които стават известни доста по-късно. В един от епизодите на "Истината за..." той е мой гост заедно с декана на Юридическия факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев. Прелюбопитен разговор стана. Това е вторият епизод на подкаста. Епизодите ще стават достъпни в дигиталните платформи на БНТ всеки четвъртък в 20.00 часа.

- Как виждате неговата роля в нюзрумите в бъдеще?

- Преди доста години се опитвах да си представя как ще се развие разследващата журналистика. Това беше по повод една моя лекция във Факултета по журналистика на СУ. Тогава си мислех, че базите данни стават все по-обемни и за да бъдат проучени на разследващите журналисти ще са им нужни помощници, които тогава нарекох "търсачи". Сега разбирам, че съм мислела само за човешкия капитал, а съм пренебрегнала машините. Вече е повече от ясно, че ИИ ще може да помага на журналистите в океана от информация. Така виждам ролята на ИИ – като помощник. Но знае ли човек, нищо чудно след няколко години това интервю да се напише само на базата на мои споделени мисли в глобалното пространство. Затова колкото по-честни сме, толкова по-правдив ще е нашият образ в огледалото на живота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика