Кой иска телевизия Алма матер

Мая Младенова, Александра Маркарян 28 юни 2018 в 11:02 9602 1

Малката университетска телевизия "Алма матер" се превърна в ябълка на раздора между доскорошното ѝ ръководство и ректора на СУ. В последните седмици около университетската медия се вдигна шум заради внезапната смяна на ръководителя ѝ доц. Светлана Божилова и озадачаващото назначение на външен за тв бизнеса и академичния живот човек - актьорът Башар Рахал. 

Съдейки по случилото се след това, назначението на Рахал едва ли е случайно.

Потвърждава го предложение на ректора проф. Анастас Герджиков до Академичния съвет, който се проведе в сряда и на който OFFNews присъства. Той предлага телевизията да се даде за управление на външни продуценти, като им се преотстъпят програмно време и рекламни приходи. Проф. Герджиков поиска Академичният съвет да го упълномощи да сключи договор с потенциален и неназован инвеститор, но с доста конкретни параметри. Инвеститорът се задължава да инвестира 10 милиона лева за 5 години (около 2 млн. годишно) под формата на външни предавания. Той трябва да си върне инвестицията от реклама, като ако приходите надвишат размера на вложеното, излишъкът се разделя 50:50 между фирмата и университета.

В допълнение се предлага и изменение на правилника за дейността на тв "Алма матер", като многократно в него се вписва отключването на програмата за външни продукции. По всичко личи, че някой има конкретна бизнес идея, която да реализира през малката замислена като студентска медия. Участието на студенти в нея не се споменава нито веднъж в новата концепция.

Пред Академичния съвет проф. Герджиков не даде яснота кой би бил този инвеститор. Той обяви, че досегашните опити да открие такъв не били успешни, но се надява да го намери в бъдеще и да сключи договора.

Очаквано, промените предизвикаха бурната реакция на доскорошния ръководител доц. Светлана Божилова и не само нейната.

"Подписваме празен чек. Искам да видя целия договор, ако Академичният съвет ще упълномощава ректора да го подпише", заяви един от участниците в заседанието.

В писмо до Академичния съвет бившият зам.-ректор доц. Милена Стефанова също изразява опасения за превръщането на един обществен тв оператор в търговски. Тя призовава ректора да представи конкретен договор пред Академичния съвет, а не да иска АС да го упълномощи да сключи такъв, с което при проблеми впоследствие би избягал от лична отговорност.

Предлаганите изменения в чл. 5 на Правилника предвиждат привличане на външни продуценти и изпълнители на продукция, която ще се излъчва от името на Университетската национална телевизия. По принцип това не е нарушение на закона, но поставя веднага съществения въпрос КАК се прави подбора на външните продуценти, изпълнители и други лица, КАК се осигурява НЕЗАВИСИМОСТТА ИМ и КОЙ носи отговорност, тъй като става дума за името на Софийския университет, пише доц. Милена Стефанова.

Тя изразява и друго съмнение - за частни интереси, които биха се облагодетелствали от лиценза на обществената ТВ "Алма матер" и бюджета на университета:

В едно потенциално партньорство с външен продуцент и инвеститор, СУ ще има и свой финансов принос, който ще дойде от бюджета на СУ или от проектно финансиране, което също подлежи на съответния контрол. Много е важно да не допуснем и най-малкото съмнение у когото и да е било, че публични средства се използват за частни цели.

Привличането на инвестиции към телевизията изглежда логичен подход и дори следва да бъде приветстван. Този план може да звучи разумно на теория, но от пазарна гледна точка е на пръв поглед нереалистичен. Защо? Тв "Алма матер" е малък тв оператор с лиценз за обществена телевизия. Макар че по документи е с национален обхват по кабел и сателит, програмата ѝ всъщност се разпространява крайно ограничено - съвсем малко количество продукция се излъчва през ефира на държавната БНТ2. На практика телевизията отсъства от рекламния пазар. Затова очакваните минимум 2 млн. рекламни приходи годишно звучат в сферата на фантастиката. Това, на свой ред, буди много въпросителни.

Смяната на ръководството и концепцията отваря и друг въпрос - телевизията спечели финансиране за над 1 милион лева по междууниверситетския проект "Наследство БГ". Финансирането трябваше да осигури ново оборудване, IT технологии и 24-часова програма. В етапа, когато предстоеше обявяване на обществена поръчка за техника, ръководството е сменено.

Към момента не е публично известно каква концепция за развитието на медията е дал Башар Рахал. Макар и на пръв поглед външен за тв бизнеса човек, актьорът всъщност има обща фирма с тв продуцента Николай Николов (един от създателите на "Биг Брадър" и на много други развлекателни предавания), показва проверка в Търговския регистър. Николов, от своя страна, е работил с най-големите "тв играчи" на българския пазар. 

"Къде е регистриран този инвеститор? Да не се окаже в офшорна зона? Нашата телевизия е обществен оператор с профил образование, култура и наука. Да не започне да прави предавания като "Биг Брадър" и "Смени жената", заяви Светлана Божилова на заседанието на АС.

"Ние имаме регистрация за политематична програма. Да ви припомня, че дори телевизия АЛФА е обществен оператор", отговори ѝ ректорът и я увери, че няма да доведе инвеститор от с офшорка.

На същото заседание бе решено Башар Рахал да управлява с 4-годишен мандат. В момента той е в изпитателен срок и се очаква до месец да представи концепция за телевизията. Бяха направени и предложения за Управителен съвет. В него ще влезе бившият ректор на СУ проф. Иван Илчев като представител на Академичния съвет, Башар Рахал, един посочен от ФЖМК представител, Анета Милкова (предложена от МОН и бивш член на УС на БНТ) и Андрей Делчев. Последният е изрична номинация на ректора, който обяви, че смята за редно в УС да има юрист. Деканът на юридическия факултет проф. Сашо Пенов го репликира, че това име е добре познато, но е редно да се спомене, че става въпрос за юриста на Българската петролна и газова асоциация.

В крайна сметка параметрите на проектодоговора ще бъдат обсъдени допълнително преди Академичният съвет да даде зелена светлина за сключването му. Не е ясно и дали той ще бъде гласуван в такъв състав, защото законът не задължава ректора да подлага договора на гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

28.06 2018 в 12:03

Имало 1 милион лева за изпапкване. Веднага ще се появят кандидати за усвояване и накрая ще останат пари за една сапунерка. В университетските среди у нас е така.
 
X

Да помогнем на украинските деца!