Искате ли ЕС да защити медийната свобода? Ако да, подпишете се

Мая Младенова 16 май 2014 в 14:11 4755 2

Искате ли Евросъюзът да приеме обща законодателна рамка, която да защити медийния плурализъм в държавите членки, в т.ч. и в България?

Ако отговорът Ви е "да", добрата новина е, че има как лично да се включите с минимални усилия. Нужно е само да подпишете онлайн петицията на Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм.

Какво е Media Initiative?

Става въпрос за нещо повече от обикновена онлайн подписка, а именно - за т.нар. инструмент "европейска гражданска инициатива". Той може да се ползва по различни казуси и на практика е първата форма за пряка демокрация в ЕС. Инструментът позволява на гражданите на съюза да предложат на Еврокомисията законодателна инициатива, която тя е длъжна да разгледа, ако граждани на минимум 7 страни членки съберат 1 милион подписа.

Използвайки тази възможност, преди време италианците Лоренцо Марсили и Джовани Мелоли решават да започнат петиция за общо европейско законодателство в защита на медийния плурализъм. Идеята неслучайно се ражда в Италия - по времето на "режима на Берлускони, когато медиите бяха под атака", обясниха инициаторите, които гостуват у нас, за да популяризират Media Initiative. Те разказаха за нея в Дома на Европа в София.

Досега в подписката са се включили граждани от България, Германия, Австрия, Гърция, Унгария, Кипър, Великобритания, Румъния и др. - общо около 105 000 европейци. Срокът да се съберат нужните подписи е до 18 август. Подписалите петицията българи са около 1500, а са нужни общо 13 500, за да се признае страната ни като участник в инициативата.

Всеки може да се включи в нея на уеб адрес Mediainitiative.eu. Координаторите на проекта уверяват, че данните на подписалите петицията са абсолютно защитени и се съхраняват директно са сайта на Европейската комисия.

Фокусът на кампанията има за цел да обясни опасността от липсата на медиен плурализъм. Крайната цел на Media Initiative е да бъде приет европейски антитръстов закон за медийната сфера, който да гарантира прозрачността на собствеността в медиите, липсата на монопол, независимост на регулаторните органи и ясно да посочва кога има конфликт на интереси между медии и икономическата и (или) държавната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!