Генка и Косьо се оплакаха, че властта не пуска министри в студиото им (обновена)

Мая Младенова 04 октомври 2013 в 08:10 6537 22

Генка Шикерова и Константин Караджов в студиото на
Генка Шикерова и Константин Караджов в студиото на "Тази сутрин" Снимка: bTV

 

Водещите на "Тази сутрин" по bTV се оплакаха в ефир, че пресслужбата на Министерски съвет не отговаря на поканите им за гостуване на министри в сутрешния блок.

От около месец имаме затруднена комуникация с пресслужбата, заяви тази сутрин Генка Шикерова.

Днес първата тема в предаването бе "Чака ли ни нова Виденова зима? Кои са адекватните икономически мерки срещу кризата?". Гости в студиото бяха Евгений Кънев от Реформаторския блок и икономистът Кольо Парамов. 

От думите на водещите стана ясно, че те са имали желание да поканят и ресорен министър по темата, но не са получили отговор, а това не е първият безмълвен отказ от "Дондуков" 1.

Водещата Генка Шикерова се видя принудена да се обърне задочно в ефир към началника на правителствения пресцентър Ани Димитрова. Каним от доста време финансовия министър, икономическия министър и премиера, но нямаме отговор", заяви журналистката.

През последния месец в сутрешния ефир са били само вицепремиерите Зинаида Златанова и Даниела Бобева, министрите Хасан Адемов и Ангел Найденов и зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов, посочват от телевизията.

Според адвокат Александър Кашъмов от програмата „Достъп до информация" правителството работи при много ниска прозрачност и отказът от гостувания във водещи е само един от многото примери за непрозрачност на кабинета „Орешарски”. „Ако се съпостави дневният ред на този Министерски съвет и базата данни, става ясно, че огромна част от правителствените решения не са публикувани”, допълни юристът.

Освен че стенограмите не се публикуват веднага, прави впечатление и бедното им съдържание. „Не се знае дали е от липса на дебат или от прочистване. Изглежда обаче, че дебатите почти ги няма”, коментира Кашъмов.

bTV припомня, че преди дни правителството получи антинаградата „Катинар” за нарушаване на правата на гражданите да се ползват от Закона за достъп до обществена информация. За последно тази антинаграда е била връчвана на правителство през 2005 г. заради липса на информация за населението след преливането на язовири. „Тогава обаче властта си взе поука”, обясни Кашъмов.

Юристът подчерта, че правителството всъщност не реализира правилата за прозрачност за държавните пари в банките. „Тази схема продължава да не е публична – в какви банки и какви пропорции се държат парите на държавата, и продължава да не става ясно дали една банка не контролира всичко чрез едни медии, които са добронамерени към властта”, обясни адвокатът.

 „Ограничаването на правото на информация е форма на цензура и на информационен монопол”, заяви Александър Кашъмов, цитирайки решение на Европейския съд за правата на човека от 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!