Финалната битка за БНТ: Представянето на Вяра Анкова и Валерий Тодоров

OFFNews 22 юли 2013 в 14:33 4664 9

БНТ
БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) проведе днес събеседвания с първите двама от общо шестимата кандидати за генерален директор на БНТ. Жребият отреди в първия ден от финалния етап на конкурса концепциите си да представят настоящият шеф на националната телевизия Вяра Анкова и доскорошният директор на националното радио Валерий Тодоров. Двамата са сочени за фаворити за поста.

В заседанието за пръв път в качеството си на член на СЕМ участва и новоназначеният Иво Атанасов, който зае мястото на София Владимирова.

Вяра Анкова

Първа визията си за развитието на БНТ като обществена медия в следващите 3 години презентира Вяра Анкова. Представянето й предизвика голям интерес сред гилдията и заседателната зала за СЕМ се изпълни и с правостоящи.

Анкова започна представянето си с вдъхновено слово за ценностите, които трябва да ръководят една обществена медия: плурализъм, свобода на изразяване и на информиране. Тя постави силен акцент върху технологичното предизвикателство пред телевизията на прага на цифровизацията и развиването й като телевизионна група от канали, които присъстват във всички платформи на новите медии (интернет, социални мрежи, мобилни и Андроид приложения, video on demand и др.).

Настоящият генерален директор предложи БНТ да пусне нови канали, като при липса на средства приоритет да имат два от тях - информационен (БНТ2) и културен. Според визията на Анкова БНТ1 трябва да остане основната политематична програма, покриваща интересите на широката аудитория. БНТ2 да се фокусира върху информационното съдържание и там да се излъчват преките включвания от заседанията на парламента, комисиите, различни формати на гражданското общество и др., да се разработи и тематичен канал за култура, предлага кандидатката за поста.  Ако бюджетът позволява, Анкова предвижда и други програми в портфолиото на БНТ - БНТ HD, спортен канал, БНТ+ за детска и младежка аудитория. Тя предвижда и създаване на БНТ Мултимедия, която да организира разпространението на съдържанието в интернет, където то да е свободно достъпно.

Сред другите акценти в проектоуправленската програма на Анкова са създаване на съвет от медийни експерти към телевизията с консултативна функция, разработване на проекти с "добавена стойност" от типа на "история.bg", продуциране на сериали, професионални блогове на журналистите, създаване на мини новинарско студио в нюзрума на "Сан Стефано".

На въпрос по актуалната тема с отразяването на протестите Анкова бе категорична: "Не мога да приема тезата, че някой може да ти нареди да правиш нещо, в което ти не вярваш."

По чувствителния въпрос при всеки конкурс за шеф на БНТ - съкращенията на щатните служители - Анкова посочи, че според нея нови не се налагат, защото след последната оптимизация крайният минимум е постигнат. 

Валерий Тодоров също представи разнопосочна концепция, в която имаше и доста критики към състоянието на телевизията в момента.

Валерий Тодоров СНИМКА: БГНЕС

Той акцентира върху вдигането на рейтинга на медията, създаването на два нови канала (един образователен и втори на младежко-развлекателенна и спортна тематика), развитието на регионалните БНТ центрове и възстановяване на намалената кореспондентска мрежа. Макар че говори за повишаване на рейтинга, Тодоров на много места в презентацията си говори за връщане на телевизионния театър, излъчване на документални кино, заснемане на ретро варианти на златните български хитове, фолклорни предавания, повече музика в програмата на БНТ. Според него регионалните центрове трябва да произвеждат собствени новини и да изградят интернет сайтове, които да са нещо като информационни портали за регионите си. Сайтът на БНТ също не бил на ниво и трябвало да се разработи и да стане двуезичен.

Валерий Тодоров предложи единен сутрешен блок на БНТ и БНТ2 и единно програмно планиране за двата канала. Той разкритикува сегашната програма на телевизията заради недостатъчното публицистика и предложи тя да се засили в следобедния блок. 

Той отбеляза, че забелязва робуване на младите лица, което не винаги било подходящо за предавания, които изискват повече творчески потенциал. Тодоров също се зарече да не прави съкращения, ако бъде избран на поста. Обяви се и за хонорари над трудовите възнаграждения за тези, които вършат допълнително работа.

Връзката със зрителите трябва да се засили, да присъстват обикновените хора повече, каза Тодоров. На въпрос на член на СЕМ как да стане това, той отговори, че можело да се постигне с отворени телефонни линии в конферентните предавания, изпращане на репортери на място и с анкети сред гражданите.

Тодоров също говори за предизвикателството пред БНТ в ерата на цифровизацията и стъпването й на различни нови интернет платформи. Той предвижда и закупуване на нови многокамерни подвоижни тв станции.

 Поломен да коментира информация за евентуланата си политическата си зависимост, Тодоров категорично отрече и отсече: "Аз съм подавал оставка от "Хоризонт" в случаите, когато съм смятал, че има натиск".

За пръв път БНТ2 излъчва директно изслушванията на кандидатите. На 23 юли ще бъдат изслушани Константин Каменаров и Радостслав Главчев, а на 24 юли - Оли Груева и Красимир Ангелов.

В четвъртък петимата членове на СЕМ ще изберат с гласуване новия генерален директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!