Епидемията благоприятства разпространението на фалшиви новини

Йорданка Веселинова 25 март 2021 в 20:11 2958 0

Снимка sCOOL Media

Епидемията, както и всяка криза, е ситуация, която благоприятства разпространението на фалшиви новини и дезинформация. Това заявиха Иван Радев и Мартин Димитров от Асоциацията на европейските журналисти-България, по време на онлайн лекция на тема  „Фалшиви новини по време на пандемия: как да ги разпознаваме и да ги разобличаваме“.

Събитието е организирано от националната интернет платформа за ученическа журналистика "sCOOL Media" и е част от кампанията „Дни на медийна грамотност 2021“. Основни партньори на кампанията са Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Програма за малки грантове на Посолството на САЩ, Фондация „Америка за България“, УНИЦЕФ, "TechSoup Europe" и "Funky Citizens".  

Кликбейт, пропаганда, тенденциозни новини, подвеждащи заглавия, разпространение на непотвърдена или грешна информация, както и пародията и сатирата са най-разпространените видове фалшиви новини, които се тиражират по време на пандемията.

По време на пандемията дезинформацията и фалшивите новини засилиха значението си. Тава е така най-вече, защото темата е непозната, но в същото време има огромно количество информация. Ефектът от това е и появата на противоречиви заключения и преплитането на факти и хипотези.

Кои обаче са най-разпространените фалшиви новини по време на пандемията?

Теории за създаването и разпространението на вируса, като най-популярните такива са тезите за биологично оръжие, прилепи, 5G мрежи и прочее.

Видове лечение - тук най-разпространяваната дезинформация беше свързана с употреба на масло от риган, солена вода, витамин С и дори белина.

На следващо място е държавната пропаганда. Тръмп например определи коронавируса като "китайски вирус", Пекин пък обвини американските военни за разпространението на вируса именно в Китай. 

На следващо място е религиозната пропаганда в теории като "религията ни предпазва".

Теориите на конспирацията също бяха много популярни, като тази, че Бил Гейтс бил предизвикал пандемията от коронавирус, за да постави под контрол целия свят, като чипира хората с ваксини. 

На последно място са новините, създаващи изкуствено чувство за сигурност. Тук най-популярни са тезите за "обикновения грип".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови