Четири мерки за подобряване на журналистическата култура в България

OFFNews 07 февруари 2024 в 13:31 803 0

Иво Инджов

Снимка Facebook профил, личен архив

Иво Инджов

Четири мерки за подобряване на журналистическата култура в България са предложени в доклад, изготвен в рамките на научно-изследователския проект „Медийната система и журналистическата култура в България“. Това каза д-р Иво Инджов, доцент по журналистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (2015-2023), eксперт по политически комуникации, който е автор на доклада съвместно с президента на фондация „Медии 21“ д-р Бисера Занкова.

По думите му едно от най-важните наблюдения в изследването е, че проблемите в медийната среда не се решават въпреки синхронизирането на националното медийно законодателство със западноевропейските медийни стандарти и медийните директиви на Европейския съюз (ЕС).

Според авторите на доклада е необходим нов закон за медиите, съобразен с предстоящия да бъде приет Европейски закон за свобода на медиите.

„От 1998 г. Законът за радиото и телевизията е многократно допълван и изменян, като подробностите минават разумните граници за прилагането му. Инструментът е еклектичен, а е необходим нов систематичен поглед върху проблемите на медиите“, пишат те. Допълват, че Законът за радиото и телевизията (ЗРТ) се отнася само до аудиовизуалните медии.

Необходима е нова философия и структура на медийния регулатор, смятат още Инджов и Занкова. Те посочват, че процедурата на подбор на членове на новия регулатор трябва да „излезе от политическата орбита, като се предвидят гаранции за гражданско участие“.

Третата мярка, предложена в доклада, е за нов модел за публично финансиране на медиите. Авторите отбелязват, че освен субсидиите за Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА, държавните и публичните институции финансират различни медии и по други канали. Би могло да се помисли и за създаване на поддържан от независим орган сайт, който да информира по достъпен начин и да визуализира данните от междувременно свързани помежду си регистри за публичното финансиране на медиите, вкл. от общините, се казва още в доклада.

Създаването на фонд за подкрепа на качествената журналистика е последната мярка, описана от Иво Инджов и Бисера Занкова. Според тях фондът трябва да бъде обезпечен от държавата, но и с други средства, като те бъдат разпределяни прозрачно и когато е необходимо – на конкурсен принцип, от независим колективен орган.

Докладът е изпратен до правителството, парламента, Съветът за електронни медии (СЕМ), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Асоциацията на европейските журналисти, Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и други граждански организации, които имат отношение към свободата на изразяване и свободата на медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки