bTV потвърди намерението си да свали 2 канала от мултиплекса

Мая Младенова 01 април 2014 в 16:43 10789 4

Цифровизация
Цифровизацията у нас официално стартира на 30 септември 2013 г.

bTV Меdia Group e потвърдила решението си да изтегли от цифровия мултиплекс два нишови канала - bTV Lady 1 и РИНГ БГ 1, стана ясно от среща на ръководството на компанията и Съвета за електронни медии.

Това на практика означава, че ефирно - без кабел или сателит - ще може да се гледа само един канал на медийната група, а именно bTV.

След началото на цифровизацията на мултиплекс (платформата за излъчване на безплатните ефирни канали) бяха качени и две други програми от същата група  - bTV Lady 1 и РИНГ БГ 1. Допълнението 1 в имената им показва, че съдържанието се излъчва с един час закъснение спрямо вървящите по кабел и сателит bTV Lady и РИНГ БГ. Отделно bTV Media Group има спечелени ефирни лицензии и за други два канала, които досега не са качени на мултиплекса. Става въпрос за bTV Аction и за неактивния към момента тв проект Novella. Какво са намеренията на компанията спрямо тях, засега не се съобщава. 

Решението за сваляне на двата нишови канала от мултиплекса идва само шест месеца след началото на цифровия преход и изненада и Съвета за електронни медии, и КРС (Комисия за регулиране на съобщенията), и самия оператор на мултиплекса "НУРТС Диджитал". На срещата в СЕМ днес изпълнителният директор на bTV Павел Станчев е посочил, че решението е взето от Надзорния и Управителния съвет на bTV Мedia Group и нейните собственици и отразява стратегическите намерения на компанията. Новото ръководство очевидно е преценило, че няма нужда от два нишови канала с ефирно покритие. Като подобен пример в световната практика Станчев е дал разпространението на каналите от групата на "Дискавъри".

Адвокатът на "НУРТС Диджитал" Зина Трифонова, която също присъства на срещата, обяви, че компанията е научила за намеренията на bTV от медиите и не е търсен диалог или предоговаряне.

"Трудно ми е да приема такова развитие. От една страна, разбирам аргументите на bTV Media Group. От друга страна, за мен е важна и цялостната картина - какво се случва от медийна и обществена гледна точка", коментира след заседанието членът на СЕМ Мария Стоянова. По думите й, заради пропуски на законодателя още от зората на процеса на цифровизация, е възможно у нас да се получи прецедент. "Навсякъде в Европа цифровизацията е огромен успех, а тук виждаме отказ от цифров лиценз", посочи Стоянова.

"Пропуснат е например моментът да се вземе решение, още по времето на Тройната колаиция, да се облекчат митата за внос на нови тв приемници. Те останаха скъпи и хората, избирайки си телевизор, естествено избират от по-старите и по-евтини модели. Зрителите нямаха информация колко важна е новата технология за новата система", коментира още Мария Стоянова.

На 7 април изтича едномесечният срок, в който медийният регулатор да прекрати лицензиите.

Намаляването на броя на свободните за гледане канали определено не бе очакваният развой на процеса на цифровия преход. Напротив, той се сочеше като (и в много държави е) възможност до хората да достига по-голямо разнообразие от програми, за които те не се налага да заплащат такса към доставчик. 

Ходът, който bTV предприема, няма как да не повдигне въпроса ще се случи ли в пълния си смисъл цифровизацията у нас. Тя, впрочем, не е завършена напълно, защото предстои освобождаването на военните честоти, на които ще бъде изградена т.нар. 4G мрежа. По информация OFFNews още тази седмица КРС ще има разговори с представители на Министерството на отбраната за ускоряване на процеса, за който от години не се намира достатъчно финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови