БНТ да премести новините в 19 ч, а тонът на публицистиката да се коригира, иска Гарелов

Мая Младенова 22 август 2017 в 10:06 8805 4

Снимка OFFNews

Критична концепция за състоянието на БНТ и нужните промени в нея представи тази сутрин пред членовете на СЕМ кандидатът за генерален директор на националната телевизия Иван Гарелов.

Той бе четвъртият от общо шестима кандидати, които Съветът за електронни медии изслуша в конкурса. По-късно днес пред регулатора концепциите си ще представят Константин Каменаров и Емил Кошлуков, а гласуването за победителя е утре.

Някои от акцентите в презентацията на Иван Гарелов, като например преместването на централната емисия "По света и у нас" от 20 в 19 ч, бяха предварително известни, тъй като той бе единственият кандидат, публикувал визията си за БНТ преди конкурса. Това бе и темата, която предизвика най-оживена дискусия с членовете на СЕМ.

Иво Атанасов и Мария Стоянова го попитаха дали, влизайки в пряк сблъсък с търговските телевизии, не рискува да загуби рейтинга на новините на БНТ и дали не се притеснява да сложи край на традицията "в 20 ч всички пред екрана". Гарелов посочи, че битката с търговските телевизии и в момента е изгубена и че вярва, че  ако БНТ излъчва централната емисия едновременно с Би Ти Ви и Нова, това ще ѝ даде преднина до няколко месеца, защото зрителите ще оценят качеството на нейната емисия. Новините на търговските телевизии станаха лоши, сега е моментът конкуренцията да започне отначало, посочи той. Тази упоритост да се запазят новините в 20 ч изигра лоша шега на БНТ, смята журналистът.

Гарелов започна представянето си с уточнението, че се кандидатира за пръв и последен път и дори да спечели, няма да остане за втори мандат. Коментарът му бе по повод медийни публикации, свързани с възрастта му (Гарелов роден е през 1943 г.). Това би бил един достоен завършек за мен, сподели той.

Гарелов предложи нов тип подход във финансирането на телевизията - всяка година тя да получава твърд процент от някой от макроикономическите показатели, напр. от БВП. На няколко години веднъж този процент може да се ревизира.

Той остро разкритикува програмното съдържание на телевизията. Според него съществуват предавания с изключително високо качество, но те потъват в разхвърляната и хаотична програмна схема, в "общата посредственост и скука". 

Журналистът с 21-годишен стаж в БНТ предлага и промени в малките канали на медията. БНТ 2 сега вижда като кошче за по-некачествените програми, а БНТ Свят се правела като за въображаеми емигранти от старо време.  HD каналът се пълнел с каквото падне от спорта. Вместо това Иван Гарелов предлага БНТ 2 да е 24/часов канал за култура, образование и наука, HD да е спортна младежка програма. Регионалните програми на БНТ в идеалния случай трябва да заработят самостоятелно и да се качат на мултиплекс, ако се намери финансиране. Той предлага те да имат нови имена  - БНТ Море, БНТ Мизия, БНТ Тракия и БНТ Пирин.

Гарелов вмъкна и няколко похвали за настоящото ръководство, за качествените новини и за това, че е запазило стабилността и не се е стигнало до големи съкращения.

Той обаче се изказа много остро срещу това, че много хора ползвали телевизията за лична изява и материална изгода, за липса на професионализъм при създаване на програмата. Около роднина или приятел се създава редакция и след като програмата падне, редакцията остава, добави той.

За съжаление добрите думи за новините не могат да се отнесат към публицистиката, отбеляза Гарелов. Там личали зависимостите от политически и други фактори, характерни за много медии в последните години. Кандидатът коментира, че не е допустимо водещи на публицистични предавания да заемат и административни постове. Така те сами оценявали труда си и определяли хонорарите си.

Водещият канал БНТ1 трябва да засили информационно-публицистичната си част, каза още Гарелов. Той се обяви категорично за спиране на външното финансиране на публицистиката (политическо и чуждо) в БНТ, но не посочи кои предавания има предвид.

За финал дългогодишният бивш водещ на "Панорама" посочи кои са трите най-спешни проблема за решаване - финансирането, незабавното коригиране на тона в публицистичните предавания и спирането на изтичане на средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

22.08 2017 в 14:38

Е за кое предаване ставало въпрос! Става въпрос например за Референдум с Добра Чешмянска и постоянния гост-ментор Георги Ганев от някакъв либертариански кръжок.

12021

3

bls

22.08 2017 в 13:46

Аз съм ЗА, новините по БНТ да са от 19:00. По принцип ги предпочитам пред тези на другите телевизии, но в 20:00 ч. вече имам други ангажименти, а имам и доста други познати, които поради това не гледат новините по БНТ.

14355

1

neverland

22.08 2017 в 11:32

Еее този не се спря, бе братче...защо не си пие узото по гръцките плажове!? Мина му времето на Гарелката, изпя си песента. Това с новите в 19 е пълна глупост и в интерес на частните тв.