Би Би Си спря да нарича Хамас ''бойци'', но не ги нарича и ''терористи''

Александра Маркарян 21 октомври 2023 в 18:15 3035 1

Централата на Би Би Си

Снимка Getty Images

Централата на Би Би Си

Би Би Си се отказа от политиката си да определя "Хамас" като "бойци" - както ги наричаше въпреки зверствата им срещу нападнатите от тях на 7 октомври цивилни в Израел. Промяната в политиката е видима от петък, отбелязва Jerusalem Post.

Обществената радио- и телевизионна медия на Великобритания е информирала Борда на депутатите на британските евреи (най-голямата и втората най-стара еврейска общинска организация в Обединеното кралство), че повече няма да нарича "Хамас" "бойци", но няма да ги определя и като "терористи". Вместо това ще пише за "Хамас" като "забранена терористична организация от правителството на Обединеното кралство и други“ или просто като „Хамас“.

Скандал с Би Би Си - защо медията не нарича Хамас терористи

"Хамас", впрочем, е обявена за терористична организация от Великобритания и много други страни по света, включително България, включително целият ЕС, отдавна, не в отговор на зверствата от 7 октомври.

Промяната е била обявена по време на среща между генералния директор на Би Би Си Тим Дейви и Борда на депутатите.

Обяснението на Дейви да не използват думата "бойци" за "Хамас" е, че "намираме това за по-малко точно описание за нашата аудитория с оглед развитието на ситуацията".

Решението е взето само няколко дни, след като Би Би Си отправи невярно обвинение срещу Израел, че носи отговорност за удара по християнската болница "Ал-Ахли" в град Газа. Оказа се, че става въпрос за отклонила се и паднала ракета на също терористичната организация "Палестински ислямски джихад", която също оперира в Ивицата Газа, където управлява "Хамас". Освен, че ракетата не е била израелска, и броят на загиналите е бил силно преувеличен от контролираните от "Хамас" палестински здравни власти в анклава. Жертвите не са 471, както те твърдяха първоначално, а между 10 и 50.

Отказът на Би Би Си да нарича "Хамас" терористи им навлече гняв и протести пред централата им в Лондон.

Каква е политиката на Би Би Си?

Джон Симпсън, който работи в Би Би Си от 1970 г. и е международен редактор от 1988 г., написа статия, в която очертава политиката на Би Би Си по отношение на наричането на групи "терористи". Според него думата носи негативна натовареност и не е работа на Би Би Си да казва на хората кои са "добрите" и кои - "лошите". Това, пише той, е част от основополагащия принцип на Би Би Си.

По повод определянето на "Хамас" като терористична организация от много правителства, включително британското, той казва, че "това е тяхна работа" и допълва: "Нашата работа е да представим на публиката си фактите и да я оставим да реши сами".

Симпсън няма проблем лично да нарече действията на Хамас "жестокости": "Напълно разумно е да наречем случилите се инциденти „зверства“, защото те са точно такива".

Спорът възниква отдавна. По време на Втората световна война на "предавателите на Би Би Си е било изрично казано да не наричат нацистите "зли" или "нечестиви", въпреки че ние можехме и ги наричахме "врагове" - посочва той.

„Ние не вземаме страна. Не използваме думи с негативна натовареност като „зли“ или „страхливи“. Не говорим за „терористи“. Симпсън твърди, че именно тази "обективност" прави Би Би Си световно известна и уважавана медийна организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика